Svenskarnas enorma stöd för Ganna, 91

Publicerad 2011-10-19

Snart 10 000 namn på protestlistan.

Facebookgruppen växer – och Aftonbladet får fortfarande samtal och mejl till stöd för Ganna Chyzhevska, 91.

– Jag skäms för att vara svensk, säger Rose-Marie Haque, en av alla läsare som ringer Aftonbladet.

Gårdagens artiklar på Aftonbladet.se som följde familjens kamp för att få Ganna att slippa utvisning, delades av över 16 000 personer på Facebook.

Mängder av politiska och religiösa organisationer och föreningar som Alzheimerförbundet och Demensförbundet gick ut offentligt för att få Migrationsverket att ompröva beslutet, och kraven hopade sig om att ändra lagen.

Tusentals namn på protestlista

Dagen blev dramatisk. Dotterdottern Anna Otto försökt få flygbolaget att stoppa transporten som enligt fem läkarintyg skulle riskera hjärtsjuka, nästan blinda och svårt dementa Ganna Chyzhevskas liv. På väg till Arlanda kom i sista stund beskedet om att utvisningen stoppades – av Europadomstolen. Nu skjuts beslutet upp åtminstone 5,5 månader.

Uppmaning att mejla Billström

Facebookgruppen växte starkt i går, för att under kvällen dock minska i antal, i protest mot att personer tagit sig in i gruppen och gjort inlägg för att Ganna skulle utvisas.

I dag fortsätter dock gruppdiskussionen och uppmaningarna om att mejla migrationsminister Tobias Billström (M).

– Utan att ha träffat Ganna och hennes familj har de fått en del av mitt hjärta. De verkar vara härliga människor. Jag känner mig rörd över deras kamp och uppenbara kärlek de känner för varann i familjen, skriver en medlem i dag.

Läsare: "Stoppa denna galenskap"

Hundratals mejl där läsare uttrycker bestörtning strömmar fortfarande in till Aftonbladet, och mängder med läsare ringer in:

– Någon måste väl kunna stoppa denna galenskap, säger en manlig läsare från Västerås.

– Klona denna Anna och sprid henne som frön över världen, säger Eva Bernstone, 71, Bromma.

– Jag skäms för att vara svensk. Man skickar inte iväg en 91-åring som är sjuk till ett ställe där det inte finns vård. Resonerar man på det sättet hade det varit bättre att sätta en kula i huvudet på damen direkt så att hon slapp lida så, säger Rose-Marie Haque, 64, Söderköping.

– Visst ska regler vara till för att följas. Men man måste kunna göra undantag, eller se över reglerna om det här är det som gäller. Man blir så ledsen över att behöva leva i ett sådant hårt samhälle. Det måste finnas kärlek, säger Lillemor Olaugsdotter, 63, Ekskärad norr om Karlstad.