Billström vill inte ändra lagen

Publicerad 2011-10-18

Migrationsminister Tobias Billström (M) pressas från flera håll om Ganna, 91.

Europadomstolen ska ta upp hennes fall – dessutom vill nu flera partier inom Alliansen ändra lagen så att fler äldre får stanna. Men det vill inte Billström:

– Jag ser ingen anledning till det, säger han till Aftonbladet.

Ganna Chyzhevskas öde har engagerat tusentals svenskar.

I dag tog fallet flera en vändning. Utvisningen skjuts upp efter beslut av Europadomstolen – som kör över svenska Migrationsverket. Men att Europadomstolen tar upp fallet vill Migrationsminister Tobias Billström inte kommentera närmare:

– Det är en domstolsprövning och en normal rutin i det här sammanhanget. Jag har inte så mycket att säga om det.

Varför har vi en lagstiftning som gör det möjligt att utvisa en person som är dement och över 90 år?

– Man gör alltid en individuell prövning. Det finns en bestämmelse som heter synnerligen ömmande omständigheter, och inom ramen för den kan man ge människor som inte skyddskäl möjlighet att få stanna. Men det är en undantagsbestämmelse och förutsätter att vårdinsatser kan ge varaktiga förbättringar. Men när det gäller demens kan man inte få en varaktig förbättring.

Är inte det här fallet ett bevis på att lagen borde ändras?

– Man inte säga att en lagförändring kan hjälpa en enskild person. Oavsett hur lagen ser ut kommer vi alltid ha folk som är besvikna med utvisningsbeslut,  säger Tobias Billström till Aftonbladet.

Har du följt fallet Ganna?

– Jag följer sällan enskilda fall. Det är inte jag som statsråd som fattar beslut i enskilda ärenden. Därför hamnar inte papper från enskilda fall på mitt skrivbord. Vi har domstolar som tar besluten.

Jag antar att du ändå har läst om Ganna. Berörs du av det som händer henne?

– Det är lätt att känna med en person som ska utvisas. Det är också lätt att känna med de nära och kära. Men man måste komma ihåg att någonstans finns ett skäl till att vi har den lagstiftning vi har, och det har vi för att anhöriginvandringen av äldre kan vara hur stor som helst. Vi har väldigt stora kostnader för medicinsk vård och äldrevård för den här gruppen. Ska vi ändra lagen måste vi ta pengar från annat.

Protesterna mot utvisningsbeslutet har även nått riksdagen, och flera partier har gått ut och sagt att de vill ändra lagen efter det som hänt Ganna. Vad är din kommentar till det?

– Man får se till att skaka fram pengar om man vill ändra lagstiftningen. Och att ändra lagen som den var före 1997 kommer att kosta många, många miljarder. Det tror jag inte att vi är beredda på. Det finns en mängd andra saker som är viktigare för regeringen än det.

Det är inte bara oppositionen som vill ändra lagen. KD och FP går i dag ut och säger att de vill se över lagstiftningen baserat på Gannas fall. Vad säger du om det?

– Jag har inget emot att ta den diskussionen. Men varken Folkpartiet, KD, eller Socialdemokraterna har några pengar att återinföra bestämmelser som gör att man får ta emot en större krets av äldre släktingar. Sedan kanske socialdemokraterna borde vara lite ärligare och säga varför de inte gjort något sedan lagen ändrades 1997, och plötsligt vill ändra lagen nu när detta får stor uppmärksamhet.

Finns det någon anledning att ändra lagen till som den var 1997 och göra det möjligt för fler äldre som har anhöriga i Sverige att få stanna?

– Nej det är uteslutet. Skälen för varför vi ändrade lagen 1997 var starka. De som är äldre kan inte delta på arbetsmarknaden och de kommer dra på den medicinska vården och andra kostnader. Man måste våga prata om ekonomin annars lämnar man fältet fritt.