Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Avslaget är en dödsdom”

Publicerad 2011-10-18

Familjen förkrossad efter Migrationsverkets avslag

Ganna Chyzhevska, 91, ska utvisas från Sverige. (Arkivbild.)

Klockan 15.55 på tisdagen ska Ganna Chyzhevska, 91, utvisas från Sverige.

För familjen var beskedet ett brutalt slag – och de räds för Gannas liv.

– Jag tror inte jag vill köra henne till Arlanda. Jag vill inte medverka till dödshjälp, säger barnbarnet Anna Otto.

Att Ganna Chyzhevska både är dement, har hjärtproblem och dålig syn är i Migrationsverkets ögon inga förlåtande omständigheter.

De beslutade att hon ska tvingas på planet som ska ta henne henne till Ukraina – där Ganna saknar anhöriga.

Chockbesked

För hennes släkt och vänner kom tisdagens besked som en chock.

– Jag hade aldrig trott att de skulle säga nej. Jag trodde inte det var möjligt att utvisa en 91-årig dement, men jag kanske lever i en egen bubbla, säger barnbarnet Anna Otto till Aftonbladet.

Trots att en demensexpert studerat flera läkarutlåtanden och kommit fram till att resan innebär en fara för hennes liv fick familjen det förkrossande beskedet på måndagskvällen.

– Stressen att utvisas är farlig för hennes hälsa och hon kan drabbas av förvirringstillstånd. Det kan innebära hallucinationer och aggressivitet. Jag ser det som att de ser vill hjälpa till henne att till det tillståndet, säger Anna Otto.

Hon fortsätter:

– Jag tvekar att ta henne till Arlanda då jag vill inte medverka till hennes död.

Inte gett upp

Ännu har familjen inte helt gett upp, utan hoppas kunna flytta fram utvisningen.

– Jag kommer att försöka ringa till återvändandeenheten och be dom ge mig två extra månader så att jag åtminstone kan följa med mormor och ta med min son som behöver vaccineras. Om nu flygpersonalen ens vill ta med henne på flyget. Hon har ju intyg att hon inte kan resa.

Anna Otto har upplevt mycket stöd via telefonsamtal och mejl och grupper på Facebook där tusentals anslutit i protest mot beslutet.

– Jag vill ju skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring det här. Någonstans innerst inne hoppas jag att det är fler som vill låta henne stanna. Jag tror att många inte har en aning om att en myndighet kan bete sig såhär.