Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Putin vann med över 60 procent

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-02

Nu är frågan: vad ska han göra?

Putin i samspråk med väljare som besökte en av Moskvas vallokaler i dag.

Vladimir Putins framtidsplaner är det stora frågetecknet efter Enade Rysslands väntade jordskredsseger i dagens val till statsduman.

Kommer han att sitta kvar som president, i strid med författningen? Eller väljer han att bli premiärminister?

Följ ämnen
Ryssland

Han har lämnat besked om att han inte vill ändra författningen. Han har bara sagt att det är en möjlighet att han blir premiärminister.

Det är också möjligt att han utser en presidentkandidat som blir hans ombud vid makten.

Enade Rysslands ledare Boris Gryzlov sade efter valet på söndagen att partiledningen skulle träffa Putin sent på natten.

Sergej Mironov, en av Putins ivrigaste anhängare, har samtidigt uppgett att ett försök ska göras att utverka längre tid åt honom som president.

Rättvisa Rysslands ledare Mironov sade på en presskonferens:

– Vi är redo att ta initiativ till att genom lagstiftning öka presidentens mandat från nuvarande fyra till fem år, eller möjligen sju, och vi är redo att diskutera saken i statsduman.

Mironov har tidigare varit bland dem som föreslagit en tredje mandatperiod åt Putin, i strid med författningen.

Omedelbar oro

En oro över Enade Rysslands förkrossande övertag kunde anas i reaktionerna på valet. Kommunistpartiet tillkännagav omedelbart sin avsikt att överklaga valet till Högsta domstolen.

Räknat i antal platser i statsduman så tar Enade Ryssland 306 av de totalt 450 mandaten. LDPR tar 45 och Rättvisa Ryssland 42. Kommunistpartiet, som är det enda av partierna som kan sägas vara i opposition till Enade Ryssland, tar 57 mandat.

Enade Ryssland träffar sent på söndagen president Putin, tillkännagav partiledaren Boris Gryzlov en stund efter vallokalernas stängning.

30 procent räknade

Valresultatet efter räkning av 30 procent av rösterna redovisades sent på kvällen. Enade Ryssland hade då 63,6 procent av rösterna. Tre partier till kommer in i statsduman: Kommunisterna med 11,3 procent, Liberaldemokraterna med 9,6 procent och Rättvisa Ryssland med 7,2 procent.

Övriga hamnade långt under den nya sjuprocentsspärren – en av de vallagsreformer som har kritiserats för att minska möjligheterna till rimlig parlamentarisk debatt.

Både liberaldemokratiska LDPR och Rättvisa Ryssland röstar alltid med Enade Ryssland. Den enda oppositionen i duman blir i realiteten Kommunistpartiet. Detta parti, med lång erfarenhet från sovjettiden av uppgjorda val, reagerade starkast mot valresultatet.

Valfuskanklagelser

Den ryska valbevakningsgruppen Golos rapporterade över 4000 anmälningar om valfusk. Men utländska observatörer fann på kvällen ingen anledning att kritisera valet. På tv-kanalen Vesti framträdde flera av dem och berömde genomförandet. En amerikansk observatör, Michael Collins, påpekade att valdeltagandet var betydligt högre i Ryssland, cirka 59 procent, än i USA där det ligger på bara 40 procent.

I Tjetjenien röstade 92 procent, uppger delrepublikens president Ramzan Kadyrov.

– Det är ett bra resultat. Jag är nöjd. För mig är det viktigaste att folk röstar och deltar. Nästan hela folket har gått ut för att rösta. Det visar på en tilltro till makten, säger Kadyrov till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Följ ämnen i artikeln