Varning för frosthalka

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-10-16

Fuktiga vindar och låga temperaturer ger halka

Nu är det slut med torra sommarvägar.

Frosthalkan har börjat ställa till det för trafikanter i hela landet.

Störst risk är det timmarna efter soluppgång.

Prognos för i kväll och i natt Det blåa fältet visar hur frosthalkan breder ut sig.

Under söndagen ställde halkan till det för många i landet och det är läge att vara fortsatt försiktig.

Natten mot måndag ser ut att bli kall i stora delar av landet vilket tillsammans med fuktiga vindar är en farlig kombination.

Skuggpartier nyckfulla

– Det är just vid skuggpartier som det blir nyckfullt. Även om det är plus i luften kan det vara minusgrader på ytan och det kan ha bildats frost på vägytan, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Frosthalkan kan vara svår att upptäcka, men återkommer alltid vid denna tid på året.

– Om man är i närheten av broar och öppna vattendrag finns det fukt i närheten som kan lägga sig på vägytan. Just nu har vi också fuktigare luft som kommer in med sydvästvindar.

När vädret är klart och molnfritt sjunker också temperaturerna vilket gör att fukten lättare fryser på vägbanan. Och kallast är det under natten.

– Ja, fram under natten och morgontimmarna. Det är precis när solen går upp som man har de allra lägsta temperaturerna. Ju högre solen ställer sig desto mer så värmer den upp, men den kommer ju inte åt alla ställen på morgonen.

Ovana efter sommar

Under måndagen är det framför allt i östra delarna av landet som det väntas bli klart väder. Från Götaland upp till södra Norrland är risken störst för att frosthalkan bildas. Men den kan vara lokal, så det gäller att se upp vart man än befinner sig.

– Vi går ändå mot vinter, men det är klart att många är ovana efter en sommar, säger Lovisa Andersson.

Följ ämnen i artikeln