S-toppar hotar hoppa av efter sveket

Publicerad 2011-10-13

Nu anklagas han öppet för att ha svikit sin partikamrat Morgan Johansson.

Förtroende sviktar Håkan Juholt anklagas för att ha huggit partikamraten Morgan Johansson i ryggen i samband med Ilmar Reepalus utspel om medborgarskap med prövotid. S-ledaren svarade i går på pressens frågor när han gjorde ett framträdande på Grand Hotel i Stockholm. Juholt nekade till att ha gett Johansson instruktioner och säger till Aftonbladet att något ”andra klassens medborgarskap” inte är acceptabelt.

Håkan Juholt har drabbats av sin andra kris på mindre än en vecka.

Nu anklagas han öppet för att ha svikit sin partikamrat Morgan Johansson.

Aftonbladet erfar att flera S-toppar dessutom överväger att hoppa av partiet efter bråket.

– Det här blir en djup politisk kris som fördjupar förtroendeklyftan, säger en S-källa.

Vid lunchtid i fredags föreslog kommunalrådet Ilmar Reepalu i Malmö att ett medborgarskap med prövotid ska införas för invandrare som kommer till Sverige.

Senare samma dag gick S rättspolitiske talesperson Morgan Johansson ut och sa att idén var ”väl värd att backa”. Men många i partiet höll inte med och protesterna blev högljudda.

Senare på eftermiddagen meddelade Håkan Juholt att han inte stod bakom förslaget.

”Direktiv från staben”

Men i tisdags rapporterade SVT att Morgan Johansson sagt till partiets riksdagsgrupp att han hade förankrat sitt utspel hos Håkan Juholt. Riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S), som i våras petades av S-ledaren från posten som ordförande för riksdagens civilutskott, satt med på det möte då Johansson berättade att han svikits.

– Han hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget, säger Yazdanfar till Dagens Arena.

Johansson själv har inte uttalat sig sedan i fredags, men Mariam Osman Sherifay, ledamot i S partistyrelse, kräver nu klara besked från Juholt. Hon tycker att det är mycket allvarligt om han först backat ett förslag internt, för att sedan säga det motsatta utåt.

”Fördjupar klyftan”

Enligt vad Aftonbladet erfar vill flera S-toppar inte vara kvar i partiet om dess ordförande tvekat i frågor om mänskliga rättigheter.

– Det här blir en djup politisk kris som fördjupar förtroendeklyftan, säger en S-källa.

Efter gårdagens partiledardebatt i riksdagen begav sig Juholt till ett sedan länge inplanerat framträdande på Grand Hôtel i Stockholm, tidningen Chefs ”Stora chefsdagen”.

Före, under och efter sitt deltagande fick han frågor om huruvida han hade backat upp att Morgan Johansson skulle stödja förslaget om temporärt medborgarskap.

– Nej, han har inte fått någon instruktion från mig. Temporärt eller andra klassens medborgarskap är inte på något sätt acceptabelt. Jag noterade också att han korrigerade detta fort, säger Håkan Juholt.

Socialdemokraternas kris |
Aftonbladet