Tymosjenko får sju års fängelse

Publicerad 2011-10-11

En bild från tagen med mobiltelefon visar Julia Tymosjenko i rättssalen i Kiev i dag. Den förre premiärministern döms till sju års fängelse.

Den tidigare premiärministern i Ukraina, Julia Tymosjenko, döms till sju års fängelse.

Tymosjenko har gjort sig skyldig till maktmissbruk när hon förhandlade om ett nytt gaskontrakt med Ryssland, konstaterar domaren.

Julia Tymosjenko dömdes till sju års fängelse.

Domstolen anser att Julia Tymosjenko har åsamkat Ukrainas nationella gasbolag skador till ett värde på motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Förutom sju års fängelse säger domen också att Tymosjenko måste betala tillbaka den summa som det statliga gasbolaget anses ha förlorat, rapporterar AFP. Alltså motsvarande 1,3 miljarder kronor.

Tymosjenko själv var stridslysten inför rättegångens avslutande.

– Domen kommer inte att förändra något i mitt liv eller i min kamp, sade hon på tisdagsmorgonen till journalister i Kiev inför domen, och passade samtidigt på att åter anklaga landets politiska ledare för att ligga bakom hela rättegången.

– Jag är glad att domen utfärdas av president Janukovytj, inte domare Kirejev, sade Tymosjenko ironiskt.

Svär sig fri

Janukovytj har dock upprepade gånger svurit sig fri från anklagelserna och hävdat att landets rättsväsen står helt fritt från politisk påverkan. För en dryg vecka sedan ansattes Janukovytj hårt om Tymosjenko-fallet vid EU:s östliga partnerskapsmöte i Warszawa. EU har klart uttalat att Ukrainas djupgående frihandelsavtal med EU inte kommer att undertecknas om Tymosjenko döms.

– Varken i resten av världen eller Ukraina finns det någon som tror på det brott som det talas om här. Därför kan ingen, varken Janukovytj eller Kirejev svärta ned mitt namn, sade Tymosjenko enligt nättidningen Korrespondent till journalister utanför rättssalen under ett av de avbrott som gjordes under uppläsandet av domen.

– Jag har arbetat för Ukrainas bästa, jag gör det och jag kommer att fortsätta göra det.

– Jag känner mig full av kraft, tro, inspiration och – allra viktigast – pliktkänsla för att försvara Ukraina och det ukrainska folket. Min hälsa är normal och jag är absolut redo att kämpa mot denna regim, sade Tymosjenko.

Specialstyrka utanför domstolen

Enheter ur den ukrainska polisens specialstyrka Berkut har placerats ut utanför domstolen i Kiev, rapporterar Interfax. Polisen trycker undan Tymosjenko-anhängare som samlats på gatan.

I området finns enligt polisen omkring 1 000 anhängare och ungefär lika många motståndare till Tymosjenko.

Rättegången har väckt enorm uppmärksamhet. Journalister började köa utanför domstolen redan klockan fyra under natten mot tisdagen, rapporterar nättidningen Korrespondent.

Ska överklaga

Den tidigare premiärministern kommer att överklaga domslutet i europeisk domstol, rapporterar AFP utan att uppge om det var Europadomstolen som avsågs.

• Texten uppdateras.

Läs mer

Ukraina – Detta har hänt

Ukraina var ett självständigt land efter första världskriget – men invaderades av sovjetiska styrkor. 1922 införlivades Ukraina som en republik i Sovjetunionen.
Landet tillhörde sedan Sovjetunionen till 1991, med undantag av nazisternas ockupation under andra världskriget. Ukraina blev självständigt i samband med att Sovjetunionen upplöstes.

Ukraina har brottats med ekonomiska svårigheter sedan dess, bland annat på grund av korruption och hög brottslighet. Presidenten Leonid Kutjma, som valdes 1996, har kritiserats för att ha inskränkt demokratin genom att införa begränsningar i yttrandefrihet och genom att sälja ut landets tillgångar till oligarker.

2004 valdes Viktor Janukovytj till president i ett riggat val. Det ledde till den fredliga orangea revolutionen där Julia Tymosjenko stöttade Viktor Jusjtjenko. Revolutionen gav Jusjtjenko makten. Viktor Janukovytj valdes dock till president igen 2010 i konkurrens med Julia Tymosjenko. Ryssvänlige Janukovytj är fortfarande landets ledare.

Sedan 2006 har Ukraina tvistat om gaspriserna med Ryssland. Vid två tillfällen har Ryssland stoppat gasleveranserna till Ukraina, vilket har ökat instabiliteten i landet.
 

Källa: Aftonbladet

TT