Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Juholt får stöd efter kvällens telefonmöten

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-10

Överåklagare Björn Ericson kan avgöra om Socialdemokraterna måste byta partiledare igen.

Håkan Juholt är föremål för förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Men någon time out är inte aktuell för Juholt.

– Han förbereder just nu partiledardebatten på onsdag och kommer inte att ta time out, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Efter telefonmöten på måndagskvällen i verkställande utskottet (VU), partistyrelsen (PS) och med alla distriktsordförande talade Peter Weiderud, adjungerad i VU och PS, om ett starkt stöd för Juholt.

– Det finns inga krav på några drastiska åtgärder från hans sida i det här läget, som time out eller avgång – absolut inte.

Också IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, ledamot i VU, backar upp Juholt.

S-ledarens felaktiga hantering av ersättningen för sin bostad i Stockholm hamnade på måndagen på åklagarens bord vid riksenheten för polismål. Det är där misstänkta brott begångna av riksdagsmän handläggs.

”Konstigt sätt”

Hur länge förundersökningen kommer att pågå kan överåklagare Björn Ericsson inte bedöma på måndagen eftersom han inte hunnit sätta sig in i ärendet.

– Vi förstår att det finns ett väldigt stort intresse och det måste göras effektivt och snabbt. Jag skulle inte tro att det går att hantera ett sådant här ärende på en vecka, sade han till TT.

Hans Strandberg, Håkan Juholts advokat, påminner om att det måste finnas uppsåt för att något ska kunna anses vara bedrägeri. Strandberg har också fått en översiktlig beskrivning av Juholt om händelserna.

– Då har jag fått klart för mig att underlaget för de här utbetalningarna som han har skickat in har varit hyresavier där både han och hans sambo står som hyresgäster, kontrakt på lägenheten där båda står som kontraktsinnehavare. För mig låter det lite märkligt, att man gör det om man vet att man inte är berättigad till fullt bidrag och avsiktligt försöker få fullt bidrag, säger Strandberg.

– Det verkar vara ett konstigt sätt att luras på, fortsätter han.

Kraftigt försämrat

Ute i distrikten är stämningen avvaktande. Många verkade tycka att förundersökningen i sig inte är tillräckligt allvarlig för att kräva partiledarens avgång, enligt en rundringning TT gjort.

Men statsvetaren Ulf Bjereld (S) tycker att förundersökningen försämrat Juholts läge kraftigt.

– Det här gör saken betydligt allvarligare, att åklagaren per definition inte kan avskriva brottet utan väljer att gå vidare.

Enligt Bjereld kommer turbulensen kring Juholt att fortgå så länge förundersökningen gör det.

Mariam Osman Sherifay, ledamot i PS, tror det är ofrånkomligt att krisen leder till diskussion om skillnaden mellan män och kvinnor i politiken. Mona Sahlin, då vice statsminister, valde 1995 att avgå sedan förundersökning inletts mot henne i den så kallade Tobleroneaffären.

TT