Tam tv-debatt utan Juholt

Uppdaterad 2011-10-10 | Publicerad 2011-10-09

Partiledardebatten i SVT utan oppositionsledaren Håkan Juholt blev tam.

Det hettade till ett par gånger när debatten gick in på klimat och invandring.

På ena sidan stod regeringspartiernas ledare. På den andra två debutanter när det gäller partiledardebatter i tv: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Sverigedemokraternas (SD) ledare Jimmie Åkesson.

Båda fick relativt mycket tid att tala om sina hjärtefrågor, eftersom S-ledaren Juholt och Vänsterpartiledaren Lars Ohly lämnat walk over som protest mot att de skulle placeras bredvid SD:s Åkesson.

Reinfeldt sågade SD

Romson anklagade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att inte göra tillräckligt på hemmaplan för att minska klimatutsläppen. Reinfeldt menade att klimatinvesteringar i andra länder, som Sverige är med och finansierar, är en grundbult i den internationella klimatpolitiken.

– Du tänker för nationalistiskt, Åsa Romson, sade Reinfeldt.

– Nej, det är du som är nationalistisk, svarade Romson.

När Jimmie Åkesson gick in på vad hans parti vill när det gäller energipolitik, sågade Reinfeldt SD:s politik helt:

– Sverigedemokraterna har inte en genomförbar politik. Din finansiering är att du trollar bort 90 procent av invandringen på ett år.

Jimmie Åkesson gick till attack mot Centerns förslag att öppna upp Sverige för mer arbetskraftsinvandring.

– Det här är så verklighetsfrämmande. Man går bara längre och längre, sade Åkesson, som hävdade att Sverige inte klarat av att ta emot alla som invandrat de senaste årtiondena.

– De är dömda till utanförskap.

"Känns konstigt"

Den tredje debutanten var Centerledaren Annie Lööf. Hon valde att visa enad front med regeringen i stället för att profilera sig när debatten gick in på kärnkraft och ungdomars ingångslöner, frågor där regeringspartierna har olika syn.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund tyckte efteråt att debatten kändes konstig.

– Naturligtvis känns det konstigt att två partier inte är närvarande och lämnar mer utrymme till övriga partier, sade han.

Aftonbladets
bloggar