Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

OHELIG ALLIANS

Publicerad 2011-10-04

Odells frammarsch oroar KD-medlemmar – kan ge högerkristna stor makt

UTMANAR HÄGGLUND Mats Odell har öppet gått ut med att han kandiderar som partiledare för Kristdemokraterna. Hittills har Odell nominerats av två partidistrikt: Uppsala och Stockholms län.

Mats Odells pingstförsamling har samarbetat med kreationister – som inte tror på evolutionen.

Nu fruktar partimedlemmar att högerkonservativa får för stort inflytande med honom som KD-ledare.

– Jag tror på en gud som har medverkat på ett avgörande sätt, säger han.

UTMANAS Flera KD-medlemmar ser helst att Hägglund sitter kvar. De oroas över att den högerkristna och konservativa falangen inom partiet kan få för stor makt med Odell som ledare.

I förrgår kväll tog Mats Odell upp partiledarkampen med Göran Hägglund. För första gången i Kristdemokraternas historia utmanas den sittande partiledaren öppet.

Till skillnad från Hägglund är Odell en van kyrkobesökare. Han tillhör sedan 1970-talet Vallentuna pingstförsamling, som för tre år sedan var med och anordnade en konferens för den kreationistiska gruppen Genesis. Genesis vill bevisa att den bibliska skapelseberättelsen är sann.

”Skäms inte över tron”

Mats Odell säger sig inte känna till att hans församling samarbetat med gruppen.

– Vår pastor berättade att det är en tidigare medlem som lagt upp något på vår hemsida om saken, men det är inget som drivs i vår församling, säger han.

Enligt Odell så står han tryggt i naturvetenskapen.

– Men jag tror också på en gud som har medverkat på ett avgörande sätt till att vi i dag har den fina värld som vi har. Jag skäms inte alls över min tro, men det är ingenting som jag försöker pracka på andra människor. Man behöver inte ha en gudstro för att vara aktiv

i KD, säger han.

Finns en oro

Hittills har Mats Odell nominerats av två partidistrikt. Uppsala, som anses stå långt åt höger, och det mer liberala Stockholms län. Men en majoritet av partiets företrädare säger sig fortfarande stödja Hägglund.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det en oro över att partiets högerkristna falang skulle ta stora kliv framåt om Odell skulle ta över.

– Den grupperingen har alltid varit kritisk mot Hägglund. Jag känner en oro över att Odell kommer att vara skyldig dem som stödjer honom något om han blir vald, säger en KD-källa.

På andra håll i KD är man i stället glad över att Odell nu anmält intresse för att ta över.

– Det är känt att Hägglund inte direkt sliter kyrkbänkar. Ska man leda ett parti som tycker kristen etik är viktigt, är det konstigt att man inte ger näring åt det genom att gå i kyrkan, säger en KD-källa.

ANNONS