Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Brunej – inte igen

Publicerad 2011-10-03

Kungen riskerar en repris från 2004

FÖRTROENDET SJUNKER Kungen var på statsbesök i Brunei 2004. Ett besök som uppmärksammades mycket och gjorde att förtroendet för kungahuset sjönk till lägsta nivå.

Kungen fick hård kritik för sina uppskattande ord om sultanen av Brunei.

Nu riskerar han att gå ur askan i elden.

Kung Abdullah är så långt från en demokrat man kan komma.

I Saudiarabien ifrågasätts till och med om kvinnor får köra bil.

Ett statsbesök 2004 i det lilla sultanatet Brunei på Borneo ledde till en djup förtroendekris för monarkin och för kungen själv:

– Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sade kungen om sultanen som styr landet med järnhand.

Uttalandet fick våldsam kritik och ledde till att förtroendet för kungahuset sjönk till sin hittills näst lägsta nivå. Det överträffas bara av förra årets publicering av boken ”Den motvillige monarken” enligt Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Men nu kan alltså ont bli ännu värre. I fredags hedrade kung Carl XVI Gustaf, som hedersord­förande i World Scout Foundation sedan 34 år tillbaka, Saudiarabiens kung Abdullah med förtjänsttecknet Bronsvargen.

Det instiftades av scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell och ska enligt reglerna bara delas ut till dem som gjort scoutrörelsen ”enastående tjänster”.

Hur kung Abdullah i ett av världens mest slutna och ojämlika länder tjänat scoutrörelsen är höljt i mystik.

World Scout Foundation tycks själva skämmas för utmärkelsen till saudiske kungen, det nämns inte på hemsidan. Den svenska ambassaden i Saudiarabien berättar inte att statschefen, den svenske kungen, besökt landet i fyra dagar tillsammans med sin hustru, den för ändamålet dokhöljda drottning Silvia.

I stället är det den saudiske kungens egen presstjänst, Saudi press, som kablat ut nyheten. Så glad är han över bronsvargen.

Sverige har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Under det senaste året har landet klättrat till Sveriges 20:e viktigaste

exportland. Under första halvåret i år ökade försäljningen dit med 22 procent.

Att kalla Saudiarabien ett modernt land vore en överdrift av stora mått. Lagstiftningen bygger på de muslimska sharia­lagarna. Kvinnor och gästarbetare saknar ännu rösträtt även om kungen sagt att de ska få det i lokalvalen om fyra år.

Kungafamiljens beslut förankras hos prästerskapet, ulema, som bestämmer vad som är rätt och fel. Till sin hjälp har de en moralpolis, Mutawaa, kommissionen för dygdens främjande och förebyggande av synd.

Dödsstraff tillämpas, kvinnor arkebuseras och män halshuggs. Att konvertera från islam kan leda till döden.

Kvinnors rättigheter är kraftigt inskränkta. De får inte resa utan manligt sällskap och får bara vårdas av kvinnliga läkare, ett av få yrken som är öppna för kvinnor. Nyligen dömdes en kvinna till tio piskrapp som straff för att hon kört bil. Domen upphävdes efter

internationell uppmärksamhet.

När Fredrik Reinfeldt för tio dagar sedan talade i FN:s generalförsamling tog han kraftfull ställning för jämställdhet mellan könen.

Det handlade inte bara om lika rättigheter utan också om lika möjlig­heter till bland annat utbildning och med­bestämmande, sade han.

I dag träffar regeringen kungen på Slottet där det är informationskonselj. Det verkar bli en ansträngd tillställning.

Utan att veta varför kungen utdelar förtjänsttecken till den starkt kritiserade saudiske monarken verkar han ha gjort bort sig. Igen.