Lööfs hämnd på Carlgren

Publicerad 2011-09-29

Andreas Carlgren

Annie Lööf fick sin hämnd för FRA-debatten.

Miljöminister Andreas Carlgren, gick då hårt åt för att Lööf skulle ändra sig i frågan.

Nu petas han från regeringen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i dag sin nya regering.

Miljöminister Andreas Carlgren fick som Aftonbladet tidigare avslöjat lämna posten som miljöminister.

"Andreas var Mauds torped"

Att Carlgren får gå har bland annat en historisk förklaring. Under den omskrivna FRA-debatten 2008 var Annie, som då hette Johansson, och partikamraten Fredrick Federley två av de borgerliga riksdagsledamöter som övervägde att rösta emot lagen.

Trycket på att de båda skulle vika sig för partipiskan var hårt.

– Andreas Carlgren fungerade som en torped åt Maud, de låg hårt på Annie och Fredrick att de skulle ändra uppfattning. Det har Annie inte glömt, säger en C-källa.

"Farten måste öka"

Andreas Carlgren har varit miljöminister sedan 2006 och en av centerns starkaste profiler.

– Jag välkomnar därför att vår nya partiledare Annie Lööf driver på för större miljösatsningar, och ser fram emot att ”ribban måste höjas” och ”farten måste öka” med ambitionen att ”leda kampen för en grönare värld, för en grönare ekonomi och för konkretiseringen av människans vilja att lämna över en bättre värld till våra barn”. Det är mycket bra! Min efterträdare Lena Ek är värd allt tänkbart stöd i det arbete som nu följer, och jag vill tacka alla som under min tid som miljöminister varit till ovärderligt stöd, skriver Andreas Carlgren på sin blogg.

”Är du sur för att du inte fick bli minister?”

Reinfeldt och Borg är kanske de mest kända, men många läsare ville diskutera de nya ministrarna med riksdagsledamoten Fredrick Federley (C). Läs frågor och svar nedan! /Karin Magnusson