Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Palestinier begär erkännande

Publicerad 2011-09-23

Mahmud Abbas imFN i kväll.

President Mahmud Abbas begär att FN erkänner Palestina som självständig stat. Ansökan har lämnats till FN-chefen, uppger AFP.

Stora folksamlingar samlas i flera städer på Västbanken efter beskedet om att Abbas har lämnat in en begäran om FN-medlemskap.

Israel "beklagade" omedelbart det palestinska beslutet att begära formellt medlemskap i FN uppger AFP.

Palestinas ansökan om FN-medlemskap har överlämnats till säkerhetsrådet.

Rådet har 15 medlemmar och USA försöker få en majoritet av dem att säga nej till palestinierna. Men USA har samtidigt också sagt sig vara redo att använda sitt veto om det skulle krävas.

Inte idealiska förutsättningar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tror inte att det kommer att bli något omedelbart avgörande i frågan om Palestinas medlemskap. Han menar att det kan finnas anledning att låta beslutet ta lite tid.

”Förutsättningar för de fredsförhandlingar vi så intensivt arbetar för under resten av detta och nästa år kommer av olika skäl inte att vara idealiska. Men samtidigt fortsätter regionen i dess helhet att förändras. Det arabiska uppvaknandet skapar vecka för vecka en ny verklighet.

Fortsätter dessutom den israeliska bosättningspolitiken kommer vi snart att komma till en situation där en tvåstatslösning i genuin bemärkelse inte längre kommer att vara en realistisk möjlighet.

Då har en historisk möjlighet försummats. Och inte minst Israels situation riskerar att bli långt mer utsatt.”, skriver han på sin blogg.

Abbas håller tal

Palestinske presidenten Mahmud Abbas möttes av stående ovationer och jubel när han steg in i FN:s generalförsamling för att hålla sitt tal.

Abbas sade att en fredsuppgörelse om en tvåstatslösning hotas av utbyggandet av judiska bosättningar i ockuperade områden.

– Jag säger till israelerna, kom till fred, sade Abbas i sitt anförande.

Abbas tog också upp det han betecknade som israelisk brutalitet, aggression och "koloniala bosättningar" samt om utgrävningar som hotar palestiniernas heliga platser, inskränker deras rörelsefrihet och beslagtar deras mark och vatten.

– Målet är att trycka iväg dem från deras förfäders hemland.

Abbas pekade också på en av följderna av den israeliska militära överlägsenheten:

– Samtidigt fortsätter ockupationsmakten att upprätthålla en blockad av Gazaremsan.

Uppmanar till förhandlingar

Medan Abbas talade i FN uppmanar USA honom att återvända till "direkta förhandlingar" med Israel.

– När talen slutar i dag måste vi alla erkänna att det enda sättet att skapa en stat är genom direkta förhandlingar. Inga genvägar, sade USA:s FN-ambassadör, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Abbas lade fast palestiniernas nationella rättigheterna, däribland en egen stat.

– Med östra Jerusalem som huvudstad, fastslog han.

Abbas underströk också palestiniernas fredsvilja och tog upp decenniers olika fredsavtal, initiativ och förhandlingsförsök:

– Alla dessa uppriktiga försök och planer från internationella aktörer blev upprepade gånger slagna mot den klippa som den israeliska regeringens positioner utgjorde, sade Abbas.

”Vi väntar på svar”

Abbas sade att fortsatta förhandlingar med samma metoder och variabler som tidigare är meningslösa med Israel. Han talade också om att krisen är alldeles för djup för att bortse ifrån, och i fråga om medlemsansökan i FN sade Abbas:

– Det här är sanningens ögonblick, vårt folk väntar på världens svar.

”Historiskt tal”

– Det var ett historiskt tal. Det var, i sanning, ett meddelande från det palestinska folket, säger Hala Husni Fariz, palestiniernas ambassadör i Sverige, om Abbas framträdande.

Hon tycker att Abbas, i lagom tuff ton, tog upp alla viktiga historiska delar i konflikten sedan 1948, belyste palestiniernas fredsvilja, att han starkt pekade på israelernas ansvar för kraschade fredsförhandlingar och även underströk målen för den palestinska staten.

– Det var inte bara bra, det var sant och det var att slå fast fakta.

USA hotar med veto

I säkerhetsrådet försöker USA påverka medlemsstaterna att rösta emot den palestinska ansökan, och har även klargjort att ett veto ska läggas om det inte lyckas. Om så händer får världens befolkning avgöra hur det ska bedömas, säger Husni Fariz.

– Då ligger misslyckandet på deras (USA:s) axlar, inte på våra axlar.

Fredskvartetten samlad

Samtidigt som processen i FN:s generalförsamling pågår har sändebud för den så kallade fredskvartetten – EU, USA, Ryssland och FN – samlats i New York.

Enligt vad diplomatkällor uppger för nyhetsbyrån Reuters har kvartetten enats om ett uttalande som man hoppas kan innebära att parterna återvänder till förhandlingsbordet.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger att "kvartetten" – EU, FN, USA och Ryssland – har enats om ett uttalande som uppmanar israeler och palestinier att återuppta direkt samtal inom en månad och nå ett resultat inom ett år.

– Vi hoppas att båda parter kommer att reagera positivt, säger Ashton till Reuters.

I uttalandet meddelar kvartetten att den vill se förslag om territorie- och säkerhetsfrågor inom tre månader och väsentliga framsteg inom ett halvår.

Tidigare har bland andra Sveriges utrikesminister Carl Bildt pekat på vikten av ett starkt uttalande från kvartetten om fredsprocessen.

Reinfeldt om fredsprocessen
 

Sverige är måna om en positiv utveckling i fredsprocessen mellan israeler och palestinier, säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal till FN:s generalförsamling.

– Vi vill alla se fredsprocessen återupptagen och brott mot internationell lag måste upphöra. Bara då kan en varaktig fred uppnås.