Nu kan du diskutera på webben igen

Publicerad 2011-09-22

Kommentarer knyts till ditt Facebook-konto

NYTT PÅ NÄTET För att kunna kommentera och diskutera artiklar på aftonbladet.se kommer du att bli tvungen att ha ett Facebook-konto. ”Möjligheten att vara anonym finns kvar i andra forum”, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Nu har möjligheten att diskutera artiklar fritt på Aftonbladets sajt öppnats igen.

I det nya systemet knyts dina kommentarer till ditt Facebook-konto.

– Vi tror på artikelkommentering och läsarmedverkan. Men vi ser också ett behov av att läsarna står för sina ord, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Jan Helin.

Aftonbladets läsare kunde tidigare diskutera artiklar via en registrering på sajten.

För några veckor sedan minskades dock antalet artiklar med öppen kommentering. Den utlösande faktorn var terrorattentaten i Norge.

– Alla publicister fick kalla kårar av att läsa Breiviks manifest. Det sättet att uttrycka sig på fanns dagligen anonymt på samtliga stora nyhetssajter. Vi kände ett behov av att agera snabbt, och vi har mött övervägande positiva reaktioner på beslutet, säger Jan Helin.

Men nu blir det åter möjligt att diskutera de flesta artiklarna på sajten. Aftonbladet lanserar under torsdagen en ny lösning där kommenteringen knyts till ditt personliga Facebook-konto.

– Det händer något obehagligt med vissa människor när man får ropa ut i offentligheten och vara anonyma. Vi kom därför fram till att den bästa lösningen är att man kan kommentera artiklar via Facebook.

Fyra miljoner användare

– Möjligheten att vara anonym finns kvar i andra forum, till exempel i chattar eller som vi nu ser i livegranskningen av psykvården.

Väntar fler förändringar kring artikelkommenteringen?

– Det kan det bli, men det är lite för tidigt att svara på. Det här är inget perfekt system, eftersom man måste ha ett konto på Facebook. Men det har över fyra miljoner svenskar.

Precis som tidigare kommer Aftonbladet att följa diskussionerna och ta bort inlägg som bryter mot reglerna för kommentering.