De ryker när Annie städar

Publicerad 2011-09-22

Bara Erlandsson sitter säkert bland ministrarna

När Annie Lööf tar plats som Centerpartiets ledare i dag hoppas många på en uppfräschning av partiet.

Partikamraterna efterlyser en rejäl storstädning bland C-ministrarna.

Bara Eskil Erlandsson sitter säkert.

Dessutom vill många se Lena Ek göra entré i regeringen.

I dag samlas 1 100 personer i Åre när Centerpartiet öppnar sin stämma. Partiledaren Maud Olofsson tar farväl och Annie Lööf väljs i hennes ställe.

Eftersom den nya ledaren inte har någon plats i regeringen så väntas förändringar bland centerministrarna.

Hoppas på förändring

Aftonbladets rundringning inom partiets riksdagsgrupp visar att det finns stora förhoppningar om en rejäl storstädning. Bara en av dagens fyra ministrar anses självklar – jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Annie Lööfs partikamrater är överens om att mycket avgörs av vilken post hon viker åt sig själv. Många vill peta Andreas Carlgren och se Lööf som miljöminister. Andra kan tänka sig henne som näringsminister men med färre ansvarsuppgifter än vad Maud Olofsson har i dag.

– Det har varit ett problem att Maud har så mycket att göra som minister att hon inte haft tid med partiarbetet, säger en riksdagsledamot.

Andra poängterar att näringspolitiken, där stora frågor som till exempel energin ingår, ofta är förknippad med negativ publicitet och att Lööf därför bör undvika den rollen när partiet nu gör en omstart och siktar uppåt i opinionen.

– Det ställs stora förhoppningar på att hon ska lyfta partiet. Då måste hon få de redskap hon behöver och ett ministerjobb som inte tar för mycket tid, säger en partikamrat.

Helt nya namn

En förändring bland centerministrarna kan innebära att helt nya namn kommer in i regeringen. En som många hoppas få se göra comeback inom svensk inrikespolitik är Lena Ek, i dag EU-parlamentariker.

– Jag tror vi skulle behöva henne på hemmaplan. Hon skulle platsa både som närings- och miljöminister, säger en centerpartist.

Andra namn som nämns är Per Ankersjö från Stockholm och riksdagsledamoten och jämtlänningen Per Åsling.