Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Lars Vilks var terrormålet”

Uppdaterad 2021-10-04 | Publicerad 2011-09-21

Skulle mördas med fickkniv

LEVER UNDER DÖDSHOT En av de nu häktade männen ska ha letat efter konstnären Lars Vilks i anslutning till en invigning på konsthallen Röda Sten.

Lars Vilks var målet – och skulle mördas med en fickkniv på Röda Sten.

Det påstår åklagaren enligt hemliga uppgifter Metro tagit del av.

– De trodde kanske att det var ett bra läge att i vimlet försöka ta mig med kniv, säger Lars Vilks till Aftonbladet.

Konsthallen Röda Sten utrymdes efter terrorlarmet natten till den 11 september.

Uppdatering 211004:
Lars Vilks är död – omkom i bilolycka tillsammans med två poliser


Natten till den 11 september utrymdes konsthallen Röda Sten av Göteborgspolisen på grund av rädsla för ett attentat. Fyra misstänkta greps misstänkta för terrorbrott. Tre av männen i 25-årsåldern sitter fortfarande häktade, nu misstänkta för förberedelse till mord.

Hotas till livet

Nu avslöjas att konstnären Lars Vilks ska ha varit målet för deras mordplaner. Konstnären lever med ett pris på sitt huvud – 100 000 dollar – efter sina karikatyrteckningar av profeten Muhammed som rondellhund. Vilks skrev på sin blogg att han skulle närvara vid invigningen, men dök inte upp.

En av de häktade männen ska ha sökt efter konstnären i anslutning till invigningen. Det visar hemligstämplat material tidningen Metro tagit del av.

”Handlade nog om mig”

Männen ska också ha köpt en fickkniv, tänkt som vapen. Kniven har två av männen också diskuterat under avlyssnade samtal.

Lars Vilks berättar att han inte har informerats av polisen om att han skulle ha varit målet för männen.

– Men det var nog rätt klart att det var mig det handlade om eftersom jag skrivit på bloggen att jag skulle åka dit, fast inte vilken dag, säger Lars Vilks till Aftonbladet.

– Även om jag hade varit där hade jag inte varit ensam, eftersom jag alltid har bevakning med mig.

Hemliga bevis

De hemliga bevisen innehåller också ett programblad från invigningen som hittats under en husrannsakan. Där ska finnas anteckningar som är ”besvärande” för de misstänkta männen.

Exakt vad framkommer inte och åklagare Agneta Hilding-Qvarnström är fortsatt förtegen:

– Jag kommenterar inget i utredningen, säger hon till Metro.

Aftonbladet sökte sent i natt Lars Vilks utan framgång. Han skriver på sin blogg att han ställer in sin planerade närvaro vid bokmässan i Göteborg på fredag.

”Ur säkerhetssynpunkt ohållbart. Vidare är det klart olämpligt att Vilks över huvud taget visar sig på bokmässan. Det kan leda till besvärliga komplikationer” skriver konstnären.

De tre häktade männen nekar till anklagelserna mot dem.