Ingvar Kamprad går in i byggbranschen

Publicerad 2011-09-19

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad köper in sig i mutskandaldrabbade byggföretaget Peab.

I dag investerade han 300 miljoner kronor i företaget.

Nu bygger Ikea och Peab tio varuhus ihop.

Ingvar Kamprad köper personligen 8,6 miljoner aktier i byggföretaget Peab. Köpet, för 300 miljoner kronor, gick igenom i dag. Det motsvarar 2,9 procent av företagets kapital och gör Ikeagrundaren till sjunde största ägare.

Bygger tio Ikeavaruhus

Peabs egna innehav av aktier motsvarar nu endast 0,4 procent av kapitalet.

Peab och Ikea har tidigare ingått ett samarbete om Ikea:s fortsatta expansion i Sverige, Norge och Finland. Överenskommelsen innebär att tio nya varuhus kommer att byggas.

– Med den bakgrunden, samt vikten av att ha starka ägare, känns det mycket positivt att Ingvar Kamprad går in som ägare i Peab, säger Jan Johansson, vd i Peab, i ett pressmeddelande.

Peab i mutskandaler

I somras åtalades en av Peabs huvudägare, Erik Paulsson, för grov bestickning. Han misstänks ha varit med och mutat Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold i samband med bygget av Nationalarenan i Solna.

Dessutom misstänkts Peab ha kopplingar till muthärvan i Göteborg som uppdagades i fjol. Misstankarna rör bluffakturor på stora belopp som betalats ut av ett kommunalt bostadsbolag.

I Västerås har röster höjts mot att kommunen stoppar in 375 miljoner kronor i ett Peab-projekt, utan att andra aktörer fått vara med och konkurrera. I Sigtuna kritiseras att Peab fått köpa tomtmark till vad kommunoppositionen kallar underpris.

Prins Daniel satt i Peab-styrelse

Tidigare satt prins Daniel, då Daniel Westling, i styrelsen för Peabs lyxbostadsprojekt Brasil Development. I styrelsen satt också, förutom projektets grundare, stjärnkocken Allesandro Catenacci och H&M:s vd Karl-Johan Persson – Peabs Erik Paulsson.

Företaget äger ett område på 1 800 hektar där det ska byggas villor, bungalows, ett femstjärnigt hotell och en golfbana.

I samband med att prins Daniel gifte sig med kronprinsessan Victoria lämnade han dock styrelseuppdraget.

Kamprads aktier billigare än Peabs

Aktierna köptes av Kamprad till kursen 35 kronor per aktie, slutkursen i fredags. Peab har själv köpt aktierna för ett dyrare snittpris, vilket förklaras av att börsen fallit under senaste tiden.

ANNONS