DEJLIGT

Publicerad 2011-09-16

Här får Danmark sin första kvinnliga statsminister: Vi gjorde det

FEST I GÅR, JOBB I DAG Helle Thorning-Schmidt, 44, kan pusta ut – för stunden. Valet är över och Socialdemokraterna tog hem segern. Men nu väntar en tuff tid för Danmarks första kvinnliga statsminister. Landets ekonomi är i kris och regeringen är bräcklig då hennes parti har tvingats ta stöd från två mindre partier – med helt olika agendor.

KÖPENHAMN. Hon väntade in i det sista, tills varje röst var räknad.

Först tjugo över tolv i natt klev Helle Thorning-Schmidt, 44, upp på scenen – som Danmarks första kvinnliga statsminister.

– Vi gjorde det! I dag skriver vi historia, sa hon.

De hade väntat och våndats. Kastat oroliga blickar upp mot de jättelika skärmarna, där siffrorna från valdistrikten kom in.

Agersø, Alrø, Slagelse och Skanderborg.

För varje dansk ort som radades upp, varje klunk Tuborg som rann ner, steg stämningen på Socialdemokraternas valvaka på nattklubben Vega i Köpenhamn.

– Helle! Helle!

Danmarks blivande statsminister väntade hemma, in i det sista. Först klockan tjugo över tolv i natt, när praktiskt taget varje röst var räknad, klev hon ur bilen, ut på den röda mattan och upp på scenen.

– Vi gjorde det!

Anspänningen släppte framför hundratals jublande anhängare.

– I dag skriver vi historia.

Var nervös

Aftonbladet följde med Helle Thorning-Schmidt tidigare under gårdagen, när hon själv skulle rösta. Leendet satt påklistrat och nervositeten var tydlig. Hon hade redan förlorat ett val, det här var hennes sista chans.

Maken Stephen Kinnock, 41, son till förre brittiske labourledaren Neil Kinnock, var entusiastisk:

– Hon har gjort en fantastisk kampanj.

Hur är din hustru?

– Fantastisk.

Hur kommer ert liv att påverkas?

– Vi får se.

Jag frågade Helle Thorning-Schmidt hur Danmark kommer att förändras med henne som statsminister.

– Det blir bättre. Danmark kan bättre. Vi måste vidare.

Hon fortsatte att rada slagord, som hämtade från de egna affischerna. Det var en dag för valfeber och adrenalin snarare än djupgående resonemang.

"Har gjort mitt bästa"

– Jag har gjort mitt bästa. Och jag är stolt över vad alla andra gjort. Nu är det upp till väljarna.

Paret försvann in i sitt tvåvåningshus i gult tegel på Østerbro. En idyll med trädgård mitt i Köpenhamn, där de bor med döttrarna Johanna, 14 och Camilla, 11. Här satt hon och analyserade läget med sina närmaste medarbetare, tills allt var klart.

Firade med partiet

I natt firade hon tillsammans med partiet. Det var ett farväl till tio år av borgerligt styre och ett farväl till Pia Kjaersgaard. Den högtidliga känslan av historisk brytpunkt varje maktskifte innebär.

– Vägen framåt blir svår, sa Helle Thorning-Schmidt.

Danmarks ekonomi är

i kris. Regeringen hon ska

leda blir bräcklig. Förutom Socialistisk Folkeparti tvingas hon ta stöd av två partier som ryckt framåt, men är ljusår från varandra: Enhedslisten på vänsterkanten och Radikale Venstre i mitten.

Lägg sedan till att Socialdemokraterna själva gjorde ett av sina sämsta val någonsin.

På Vega fortsatte festen och dansen och öldrickandet. I natt var det inget som kunde döda glädjen, vetskapen att det i slutändan bara är en sak som betyder något i politiken.

Makten.