Björn, 57, är blind – fick nytt körkort
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-29
Fick åka färdtjänst till posten för att hämta ut nya körkortet
Två gånger har Björn Johannisson, 57, fått sitt körkort förnyat – trots att han är helt blind och inte har kunnat köra bil på 20 år.
– När jag hämtade ut mitt senaste körkort på posten fick min son peka vart jag skulle skriva under.
– Jag såg ingenting, säger Björn.
Björn lider av en ögonsjukdom som heter Retinitis pigmentosa. Sjukdomen har gradvis förstört hans syn, först försvann mörkerseendet och sedan försämrades gradvis vidvinkelseendet. I dag är han helt blind.
– Man skulle kunna säga att ögonbottnen, näthinnan, vissnar sakta men säkert, säger Björn, som på eget initativ ställde bilen för sista gången 1987.
– Jag märkte ju att jag hade svårt att se vad som skedde runt mig på sidorna och min familj sa till mig att nu var det nog dags att sluta köra. Och det var det ju, förstås, även om det också var lite ledsamt, säger Björn.
Förnyat körkortet
Hans syn har sedan försämrats ytterligare tills att han idag bara kan avgöra ljus och mörker med ena ögat. Under årens lopp har han haft ett otal läkarkontakter med både allmänläkare och ögonspecialister, men inte någon gång har läkarna frågat om Björns körkort.
– Jag förväntade mig att mitt körkort skulle dras in, men inte någon har någon gång frågat mig om det. Inte ens 1989, när jag fick rätt till färdtjänst på grund av min dåliga syn, ifrågasattes det att jag hade körkort.
Han har heller inte haft något problem att få körkortet förnyat.
– Första gången var 1994. Då klarade jag själv att hämta ut det, berättar Björn.
Tio år senare hade hans syn blivit så dålig att han fick åka färdtjänst till posten. Dessutom fick hans son, som ledsagade honom, peka ut var han skulle skriva under för att få ut körkortet.
Använt som legitimation
– Tydligen såg postkassörskan lite brydd ut, skrattar Björn, som trots sin uppenbart dåliga syn och vita käpp ändå fick körkortet i sin hand.
Han har inte använt sitt körkort för att köra bil, däremot som legitimation.
– Det har ju varit praktiskt. Men jag har också funderat många gånger över det sunda med att till och med blinda människor kan få sina körkort förnyade. Det är inte rätt. Man förstår ju att det är många där ute i samhället som har kvar sina körkort trots att de inte är kapabla till att köra bil egentligen.
Björn tycker att läkarna borde vara mer noggranna och rapportera in patienter som inte borde få köra bil.
– Jag trodde att de var skyldiga att rapportera, men tydligen är det många som inte gör det ändå. Det här är något som man måste kolla upp från lagstiftarens sida, säger han.