”Det finns de som kommer ta sina liv”

Publicerad 2011-09-10

Anne Skånér, 61, är en av dem som for illa i fosterfamiljer och barnhem under uppväxten.

Nu känner hon sig sviken av Maria Larssons besked om att staten inte ska betala någon ersättning.

– Det här kommer få fruktansvärda följder och det finns de som kommer ta sina liv, säger hon.

Anne Skånér flyttades mellan olika fosterfamiljer och barnhemmet i Stockholm från två års ålder. I dag är hon ordförande i Riksförbundet samhällets styvbarn och mycket upprörd över beskedet.

– Det Maria Larsson säger är att det inte går att påvisa att just den här gruppen har farit mer illa än någon annan. Men varför ska vi då få en ursäkt och en ceremoni? Det betyder inte ett dugg i det här läget. Jag lovar att ingen, inte någon, kommer att gå på hennes jävla ceremoni. Den kommer inte att bli av, säger Anne Skånér.

För de tusentals vanvårdade fosterbarnen som for illa under stora delar av sin barndom var 250 000 kronor ingen astronomisk summa. Men den var en markering att staten gjort fel och nu skulle ta sitt ansvar, menar Anne Skånér.

– Därför är det här också ett svek mot framtida barn. Hade vi fått igenom det här, hade det blivit en markering mot kommunerna att man inte kan behandla barn hur som helst.

Hon fruktar nu att regeringens svek mot de vanvårdade fosterbarnen kommer att få ödesdigra konsekvenser.

– Det är många som tagit sina liv i väntan på det här beskedet och visst är det så att folk kan ta sina liv nu. Det är en stor tragik.

Riksförbundet samhällets styvbarn ska samla sitt arbetsskott till veckan för att diskutera hur man kan gå vidare med ersättningsanspråken.

– Vi ger oss inte, säger Anne Skånér.

ANNONS