Filmbranschen polisanmäler läckan på SFI
Uppdaterad 2011-09-10 | Publicerad 2011-09-09
”Kan vara trolöshet mot huvudman”
Efter Aftonbladets avslöjande om misstänkta läckor på Filminstitutet har nu hela filmbranschen mobiliserats.
Filmproducenterna, biografägarna och distributörerna har gjort en gemensam polisanmälan.
– Alla är väldigt upprörda att det läcker från den plats där man inte förväntade sig, säger Björn Rosengren.
Svenska filminstitutet, (SFI) och dess VD Bengt Toll dras nu in en eventuell förundersökning gällande brott mot upphovsrätten.
De tre stora aktörerna inom svensk filmindustri har gått tillsammans och formulerat en gemensam polisanmälan.
Anmälan skickades med posten i går och gäller fyra filmer som alla misstänks ha läckts eller fildelats från Svenska Filminstitutet i Stockholm.
– Polisen kommer ha den på måndag. Alla väldigt upprörda över detta att man läcker där man över huvud taget inte kunde tänka sig att det skulle läcka. Det enda sättet är nu att polisen får gå igenom detta och se vad det är som har hänt, säger Björn Rosengren, ordförande i Sveriges Filmproducenter.
Extern utredning
Det var i tisdags som Aftonbladet avslöjade hur SFI tillsatt en extern utredning kring det misstänkta läckaget. VD Bengt Toll hade samlat personalen för krismöte och informerat Kulturdepartementet om anklagelserna.
Filmerna "Åsa-Nisse Wälkom to Knohult" "Flickan som lekte med elden", "Kyss mig" och "Gränsen" har av it-företaget Double Trace spårats till ip-nummer från SFI. Det finns i ett fall också konkreta spår som leder till två anställda på SFI. Båda har nyckelposter inom organisationen.
I polisanmälan bifogas Doubletraces utredning och nu kommer alltså polisen ta över jakten på de eventuella läckorna från SFI.
”Ska bli intressant”
– Vi hoppas nu att polisen går igenom detta och att vi får fram var någonstans det läck och vem som har läckt, säger Björn Rosengren.
Paul Pintér är Nationell samordnare på polisen för upphovsrättsbrott. Han har följt Aftonbladets rapportering om det misstänkta filmläckaget på SFI. På måndag är det hans avdelning som får anmälan.
– Det ska bli intressant och se. När jag fått anmälan så får jag gå igenom den och presentera för åklagarna som tar beslut om det ska inledas en förundersökning, säger han.
Då kan den eventuella läckan på SFI komma att misstänkas inte bara för upphovsrättsbrott.
– Det finns självklart möjlighet till trolöshet mot huvudman tillexempel, säger Paul Pinter.
SFI:s VD Bengt Toll har tidigare sagt att han inte har några konkreta misstankar mot någon anställd men att han välkomnar en polisutredning.