Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bestal bankomat – med hjullastare

Publicerad 2011-09-09

Här körde rånarna rakt igenom väggen till ICA Kvantum på Ale torg i Nödinge.

Men en hjullastare.

– De använde den som en murbräcka och stal ett bankomatskåp, säger Thomas Fuxborg, vid polisen i Västra Götaland.

Det spektakulära inbrottet inträffade vid 02.20-tiden natten till fredag. Med hjälp av en hjullastare rånades ICA Kvantum på Ale torg i Nödinge.

– Det är ett okänt antal personer som använder en hjullastare som en murbräcka och kör rakt igenom entrén och hela vägen fram till en bankomat, som de bryter upp ramen på och lyfter ut kassaskåpet, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Rånarna lämnar sedan platsen snabbt i en bil. Det blev omfattande skador i byggnaden och en vattenläcka uppstod efter rånet.

Flyktbilen dumpades

Polisen har i nuläget inga misstänkta, men tror det rör om ett flertal gärningsmän.

– I normalfallet är det alltid någon som bevakar utsidan, som förmodligen i flyktbilen. Och det är säkert 2 till 4 personer till på insidan, säger Thomas Fuxborg.

Kort efter inbrottet uppmärksammades en polispatrull en bilist som körde för fort i Björsared, mellan Angered och Gråbro.

Polisen hittade senare bilen, som man tror är flyktbilen, dumpad.

– I den fanns en större vinkelkap, som vi misstänker kan ha använts för att ta bort ramen runt bankomatskåpet, säger Thomas Fuxborg.

Kan ha fångats på film

Området genomsöktes med hundpatruller, men utan reslutat.

En förbipasserande hittade även vid 06.47-tiden en övergiven lastbil på en åker vid Ahlafors. I lastbilen hittades det stulna bankomatskåpet intakt.

– Bilen är beslagtagen och ska genomgå en teknisk undersökning. Vi ska även se om de har fångats på några övervakningskameror och om det finns några vittnesuppgifter, säger Thomas Fuxborg.

I somras blev även en bankomat på Stabbetorget attackerad på samma sätt, men den gången fick inte tjuvarna med sig uttagsautomatens kassaskåp, skriver TT.

Hittad intakt

Vid sjutiden upptäckte en förbipasserande att det stod en lastbil ute på en åker vid Alafors, skriver TT. I lastbilen, som visade sig vara stulen, fanns automaten.

– De hade försökt att bryta upp den men inte kommit in i den, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg till TT.

Blev du vittne? Vet du
mer?