Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fel att avskeda "Ollande polis"

Publicerad 2011-09-07

Hans blogg gav honom sparken – i dag kom Arbetsdomstolens dom

Malmöpolisen förlorade jobbet efter att han bloggat om att han ollat kvinnliga kollegers tjänstebil och kastat sten på en självmordsbenägen man.

I dag kom Arbetsdomstolens dom – det var fel att avskeda den bloggande polisen.

Rätten anser att han inte kan få sparken för att han använt sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Polismannen sparkades från sitt jobb 2010 efter att en blogg, där han kallade sig själv för "Farbror Blå", upptäckts.

På bloggen publicerade han så gott som dagligen grova inlägg om sin vardag som polis i Skåne.

"Ollade handtagen"

Den bloggande polismannen återgav bland annat i ett blogginlägg i februari 2010 hur han och en manlig kollega "ollat", det vill säga tryckt sina könsorgan, mot inredningen i en polisbil som några kvinnliga kollegor senare skulle åka i.

"Vi ollade handtagen i dörrarna, fönsterhissknapparna, växelspaken, ratten samt stereo- och polisradioknapparna. Och luren som man pratar i till ledningscentralen. Helt nerollad polisbil. Omoget? Sexistiskt? Ja för fan," skrev mannen i sin blogg.

"Bara skrönor"

I ett annat inlägg skrev han hur han och hans kolleger kastat stenar på en självmordsbenägen man och skrikit "hoppa din fege jävel" till honom.

Han beskrev även hur han kommit ut till en plats där en man precis tagit livet av sig. "Jag tog liket i handen med den senaste etikkursen i färskt minne och skakade hand med honom så som vi ska göra när vi erbjuder hjälp!

– Hej, konstapel X från Grönköpingspolisen! Vad kan jag hjälpa dig med?"

Och han bloggade även om att polisen aldrig ger hjärt- och lungräddning till heroinmissbrukare.

Polisledningen tyckte att polismannen skrivit "sexistiska och kränkande" kommentarer om sitt jobb på nätet och mannen förlorade jobbet som polis som han haft sedan 1992.

I ett öppet brev skrev polismannen efteråt att han ångrade sitt agerande. Enligt honom är flera av inläggen inte självupplevda utan bara skrönor. Anledningen till att han skrev inläggen i första person var för att han ville öka effekten och intresset.

Avskedandet ogiltigförklaras

Rikspolisens ansvarsnämnd beslutade att avskeda i juni i fjol men Polisförbundet överklagade beslutet. De ville att polismannen får tillbaka jobbet och dessutom en ersättning på 250 000 kronor.

Enligt domen som i dag meddelades i Arbetsdomstolen ogiltigförklaras Skånepolisens avskedande av mannen. De anser att det inte var rätt att ge honom sparken för att han använt sin grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att blogga om polisen på sin fritid.

Men polismannen får inte ersättning för inkomstförlust vid sjukskrivning, eftersom det inte finns något adekvat orsakssamband mellan statens agerande och arbetsoförmågan. Däremot får han ett allmänt skadestånd på 125 000 kronor.

ANNONS