Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Din oro gör krisen värre

Publicerad 2011-09-07

Joel Dahlberg.

Ekonomiska förståsigpåare varnar i dagsläget för att den internationella skuldkrisen kan resultera i allt från en normal global lågkonjunktur till en kollaps för euron – och till och med ett europeiskt inbördeskrig.

Vad som i denna kakafoni av åsikter är det mest troliga scenariot kan ingen veta men det man tvärsäkert kan slå fast är att det blir konsekvenser för svenskens privatekonomi.

I grunden finns en domino­effekt där varje individ är en dominobricka.

Dystra prognoser är ju i sig ingenting som får tillväxten att bromsa in eller företag att sparka sina anställda: det är hur du och din granne beter er som är avgörande.

När börsras på fyra procent blir vardagsmat och tillräckligt många bedömare talar om annalkande lågkonjunktur tar folk gärna det säkra före det osäkra. Då väljer man att bo kvar ett år till i sitt lite för trånga hus och kanske slopar man fjällsemestern – ”för säkerhets skull”.

För den som ändå funderar på att köpa en lägenhet kan den numera nöd­vändiga kontantinsatsen ha smält bort på börsen.

Att enstaka hushåll stramar åt spelar ingen roll, men när oron sprider sig till hundratusentals svenskar får det snabbt konsekvenser för ekonomin med fallande bostadspriser, lägre tillväxt och färre jobb. Och dit har vi nog nått nu.

Bostadspriserna har redan börjat sjunka och finansminister Anders Borg har svängt i sin syn på sysselsättningen och tror nu på stigande arbetslöshet redan nästa år. 

Och när de första dominobrickorna väl är i rörelse rullar det vidare. Grannen eller svägerskan förlorar jobbet och plötsligt har man krisen in på knuten. Rädslan sprider sig och man drar ner hushålls­budgeten lite till. Att det blir värre är därmed ingen vågad gissning.

Det går nämligen inte att se vad som skulle få det hela att gå över. Alla fattar att det krävs en politisk lösning men just nu liknar EU:s länder en käbblande familj där storasyster Tyskland försöker få ordning på sina bortskämda småbröders gigantiska kreditkortsskulder samtidigt som kronofogden bankar på dörren.

Det mesta talar alltså för att dominoeffekten fortsätter med fallande priser på bostadsmarknaden och fler som riskerar att förlora jobbet.

Joel Dahlberg, ekonomireporter E24

ANNONS