Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Läckta inifrån

Publicerad 2011-09-07

Nya biofilmer ute på nätet – direkt från Svenska Filminstitutets server

Svenska Filminstitutet, SFI, utreder allvarliga läckor inom den egna organisationen.

Nya biofilmer misstänks ha piratkopierats, spridits från institutets server och hamnat på Piratebay.

SFI har haft krismöte med personalen och slagit larm till kulturdepartementet.

MÖRKAR När Aftonbladet frågade SFI:s vd Bengt Toll om uppgifterna att hans organisation läckte ut nya biofilmer på Piratebay sa han ”Nej, nej”, trots att han hade fått information om saken.

SFI:s vd Bengt Toll har den senaste veckan haft flera känsliga kontakter med filmproducenter, advokater och IT-experter.

IT-företaget Doubletrace AB har vid granskning av fildelningar upptäckt SFI:s ip-nummer i samband med att nya filmer har läckt ut till fildelare.

Det gäller bland annat filmerna ”Åsa-Nisse, Wälkom to Knohult” och ”Gränsen”.

Enligt larmet är filmerna sannolikt piratkopierade av någon på SFI och har sedan spridits via Filminstitutets dataserver.

Hade fått information

När Aftonbladet frågade SFI:s vd Bengt Toll i måndags om det fanns några misstankar eller tecken på att fildelning har förekommit på Filminstitutet, svarade han:

– Nej, nej.

Men det var inte sant.

I går medgav han att han hade fått information om allt detta. Samtidigt förnekade han att han skulle ha ljugit och försökt mörka anklagelserna.

– Jag hade ingen anledning att göra offentlighet av det så länge det pågår ett samtal, säger Bengt Toll.

Extern granskning

– Jag kan på heder och samvete säga, vi har loggat alla våra datorer. Vi har tittat igenom vår brandvägg, vi har tittat igenom allt det som ska ha förekommit. Men det finns ingenting.

Enligt Bengt Toll tar han anklagelserna mycket allvarligt och han har personligen informerat både styrelsen och kulturdepartementet. Samtidigt har nu revisions-byrån PWC (tidigare Price Waterhouse Coopers) inlett en oberoende granskning av SFI:s säkerhetsrutiner och eventuella läckage.

”Oacceptabelt”

– Det är bara att konstatera att det här med illegal fildelning alltid är oacceptabelt och det är väl jättebra om det här kan utredas, säger departementsrådet Charlotte Ingvar-Nilsson på Kulturdepartementet.

När Aftonbladet kontaktade SFI:s registrator i går förmiddag fanns inga handlingar kring den misstänka fildelningen diarieförda.

Det var först när vi begärde ut specifika brev, som vi redan visste hade skickats, som vi fick vi ut handlingarna.

– Vi har diarieföringsprincipen att mejl, de diarieför vi i vår egen interna mejlbox,

säger Bengt Toll.

I onsdags samlade Bengt Toll Filminstitutets alla anställda i kafeterian för extrainsatt möte där han informerade om det misstänkta filmläckaget. Samtidigt uppmanade han sina anställda att inte svara på frågor utan att hänvisa till honom.

’Intressanta’ utpekas

Den ansvarige IT-tekniker som påbörjade utredningen om fildelningen är mycket tystlåten och vägrar uttala sig.

– Så är det bestämt, jag säger inget annat, du får prata med min vd, säger han.

I larmet till Bengt Toll pekas också två anställda ut som särskilt intressanta.

Utredarna från IT-företaget begär med stöd av offentlighetsprincipen att få ta del av deras e-post och internetloggar.

En begäran som nu handläggs – men Bengt Toll har redan informerat de aktuella personerna att delar av deras e-post eventuellt kommer att lämnas ut.

På så sätt har alla utpekade förvarnats, något som IT-företaget är mycket kritiskt mot, enligt e-post till Bengt Toll:

”Den information som vi gav er i måndags var ju konfidentiell och jag påtalade vikten av att agera snabbt och med diskretion för att ha minsta chans att ringa in eventuella problem”, står det i ett mejl.

Bengt Toll har kontaktats av personerna bakom ”Åsa-Nisse, Wälkom to Knohult”.

Rubriken i meddelandet är: ”Olovlig spridning av upphovsrättsligt skyddat material”.

Inte första gången

Strix Dramas advokat Mathias Berggren skriver i e-post att ”Det torde inte råda några tvivel att det är mycket viktigt även för SFI att finna de skyldiga till detta agerande”.

Det är inte första gången SFI anklagas i fildelningssammanhang.

För ett år sedan slog IT-företaget larm om hur någon eller några på SFI satt och laddade ner ”Flickan som lekte med elden” i Millenniumserien. Nedladdningen skedde i oktober 2009 – två månader innan filmen hade släppts på dvd.

Vet du
mer?