Italienske pappan i tårar i rättssalen

Publicerad 2011-09-06

I RÄTTEN Politikern Giovanni Colasante, 46, är på väg in i rättssalen tillsammans med sin hustru.

Familjen skulle på kryssning – men drömresan slutade i häktet.

Flera vittnen hävdar att den italienske politikern Giovanni Colasante misshandlade sin egen son på en gata i Gamla stan.

– Plötsligt kastas jag i ett häkte långt ifrån mina barn och detta på grund av en stor orättvisa, sa den känslosamme 46-åringen i rätten idag.

Det var en sammanbiten Giovanni Colasante, 46, som anlände till Stockholms tingsrätt i dag.

Den italienske lokalpolitikern anklagas för att ha utsatt sin son för barnaga på öppen gata i Gamla stan för två veckor sedan.

Ville ha pizza

Colasante arbetar till vardags på ett dataföretag i Canosa di Pugli i södra Italien, där han också är kommunpolitiker. Den 23 augusti landade han med sin familj i Stockholm för att tillsammans med ett större sällskap göra en kryssning mellan de nordiska huvudstäderna.

På kvällen befann sig familjen i Gamla stan för att äta middag tillsammans med flera personer ur resesällskapet.

Enligt Giovanni Colasante hade man enats om att äta svensk mat, men sonen insisterade på att få pizza till middag. Plötsligt sprang pojken iväg och Giovanni sprang efter för att stoppa pojken.

Flera vittnen

Därefter går versionerna i sär. Enligt åklagaren har Colasante orsakat sin son smärta genom att ta tag i pojkens hår, lyfta honom i håret samt skaka honom fram och tillbaka. En uppgift som stöds av flera vittnen.

Giovanni Colasante hävdar att han grep tag i pojkens jacka, vilket familjens vänner också vittnar om i rätten.

– När jag grep tag i jackan råkade jag ta i håret, säger Colasante i rätten och hänvisar till en bild på hans långhårige son som tidigare visats för rätten.

Colasante förklarar att han också försökte ta tag i pojkens ansikte för att få honom att lyssna.

– Jag sa åt honom att sluta, att han ställde till problem för hela gruppen.

Tre dygn i häktet

Flera vittnen reagerade på händelsen och polis tillkallades. På grund av språkbristen fick Giovanni Colasante följa med till polisstationen. Han anhölls därefter och fick därefter sitta inlåst i tre dygn, varav en av dagarna var sonens 12-årsdag.

Under de två veckor som har gått sedan händelsen inträffade har Giovanni Colasante haft reseförbud i väntan på dagens rättegång.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter. Efter slutpläderingarna bad Colasante om ordet och höll ett kort, men känslosamt anförande.

– Jag har har aldrig slagit min son, varken i Sverige eller i Italien. Jag har inte gjort något brott mot den svenska lagen, sade han med bruten röst.

Dom i det omdiskuterade fallet, som fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och Italien, faller den 13 september.