Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Oj, inga stålar kvar åt Hägglund

Publicerad 2011-09-06

Borg tvingas hålla i plånboken – då får KD vika sig

Anders Borg har all anledning till bistra miner.

Kulorna på statens konto blir bara färre och utrymmet för reformer krymper.

Den tuffa budgetfajten skapar nu allt större sprickor i alliansen.

I går tvingades Kristdemokraternas Göran Hägglund meddela att hans parti efter hårda förhandlingar fått vika ner sig på sin allra viktigaste fråga inför höstens budget. Det står nu helt klart att det inte blir någon sänkt skatt för landets pensionärer nästa år.

Börsen rasade

Beskedet väckte frustration i KD-ledningen.

– Det är en stor besvikelse att tre partier i regeringen inte prioriterar de som har det svårast, säger Bengt Germundsson, kommunalråd

i Markaryd och ledamot i KD:s partistyrelse.

Det tuffa världsekonomiska läget har tvingat regeringen att kraftigt minska utrymmet för reformer i budgeten, som ska presenteras den 20 september. I går backade Stockholmsbörsen med 4,6 procent, vilket var ännu en påminnelse om att Sverige inte står utanför krisen.

Samtidigt som budgeten har stramats åt kämpar både Kristdemokaterna och Centerpartiet med dåliga opinionssiffror. Pressen inifrån partierna på att ledningen ska få igenom just deras krav är hård.

Dubbelt så dyr

Medan KD ser ut att bli de stora förlorarna pekar allt på att Centerpartiet får igenom sitt gamla huvudkrav på halverad restaurangmoms. En reform som är mer än dubbelt så dyr som en sänkt pensionärsskatt skulle ha kostat.

Enligt riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) är stämningen mellan allianspartierna inte lika god nu när det finns mindre pengar att dela på.

– Det är som att vara på picknick och öppna korgen och se att det inte finns så mycket att fördela, säger han.

Pressats hårt

Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det hårdare tonläget naturligt i det läge som råder.

– Borg och Reinfeldt har bestämt sig för att hålla hårt i plånboken. Men det gör att det blir svårare för de mindre partierna att göra avtryck. En sådan som Hägglund måste visa på att han varit stark, annars kommer det återigen komma krav på hans avgång, säger hon.

KD-ledaren har på sistone pressats hårt i möten med sin riksdagsgrupp och sin partistyrelse. Trots att de alla visste att loppet var kört fick han ordern att driva pensionärsfrågan så långt det bara gick.

Partiet fick i stället nöja sig med att bostadstillägget för pensionärer höjs nästa år, en reform som beräknas kosta 500 miljoner. Enligt regeringen går pengarna till de pensionärer som har det allra sämst ställt.

– Jag är självklart besviken. Samtidigt är jag glad att vi kom en bit på vägen, säger Göran Hägglund.

Regeringen lovade i går att skatten för pensionärer ska sänkas, men först 2013 eller 2014.

Reformen ska då gå före ett femte jobbskatteavdrag.