Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annie Lööf föreslås som C-ledare

Publicerad 2011-08-31

Valberedningen kommer att nominera Annie Lööf som ny partiledare.

Hon kommer att delta på dagens presskonferens, men inte de två andra kandidaterna Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson, enligt uppgifter till TT.

Vid Riksdagens klockan 10.30 i dag presenterar Centerpartiets valberedning sitt förslag på ny ordförande och styrelse.

Annie favorit

I mitten av juni meddelade nuvarande Maud Olofsson att hon avgår som partiledare. Hon har suttit på posten sedan mars 2001.

Storfavoriten har länge varit Annie Lööf, partiets ekonomisk-politiska talesperson.

24 av de 27 partidistrikten vill se henne som Maud Olofssons efterträdare. Bara ett distrikt förordar IT- och regionminister Anna-Karin Hatt. Inget av partidistrikten sätter den tredje kandidaten, riksdagsledamoten Anders W Jonsson, främst.

Väljs i Åre

Den nya partiledaren kommer att väljas på Centerstämman i Åre 22-25 september.

Stämmans 520 ombud ska ta ställning till förslagen. Enligt partiets presschef Peter Svensson går det inte att säga hur vanligt det är att beredningens förslag röstas igenom

– Jag har ingen uppfattning om det. Det är omöjligt att svara på. Vi har ingen statistik bakåt som visar hur förslag tas emot, säger han.

Oklart om ministerpost

Maud Olofsson har varit näringsminister och vice statsminister sedan 2006. Hon har tidigare uttryckt att hon gärna sitter kvar som näringsminister, men att hon kommer att låta den nya C-ledaren avgöra om hon kan sitta kvar i regeringen eller inte.

Den person som valberedningen föreslår som ny ordförande kommer att finnas med på pressträffen i dag.