Forskare ger hopp åt pisksnärtskadade

Publicerad 2011-08-26

Ny forskning ger hopp till dem som drabbats av pisksnärtsskador - och inte blir tagna på allvar.

Nu finns en metod som faktiskt kan bevisa smärtan.

– Det kan vara nödvändigt för att få bort tvivlet, säger Hans Westergren, smärtläkare.

Ett forskarlag från Uppsala presenterade i går ett sätt för pisksnärtskadade att kunna peka på en röntgenbild och visa att smärtan är verklig. Nyheten kom under den femte internationella whiplashtrauma-kongressen i Lund i går. Det finns inga tveksamheter om att en stor grupp människor drabbas av smärta efter trauma i en bilolycka, säger Hans Westergren, smärtläkare vid Lunds universitetssjukhus och arrangör av kongressen.

Möts med misstro

Problemet är att de som drabbas inte alltid blir tagna på allvar.

– Många patienter möts med misstro, din smärta måste bevisas, säger Marcelo Rivano, psykolog vid Kompetenscentrum Nacksmärta i Lund. En bild Hans Westergren utvecklar:

– Det har blivit en försäkringsfråga där en patient måste kunna bevisa att det har hänt. Det finns försäkringsläkare som ifrågasätter och det inför tvivel i systemet.

Med den nya metoden finns nu ett sätt att minska det tvivlet. Forskarna i Uppsala har kommit fram till att det går att spåra skador i nacken efter olyckor. Många som drabbas av en pisksnärtskada får kroniska inflammationer i nackvävnaden efter en pisksnärtskada visar deras resultat.

Visar var smärtan finns

Metoden kan visa upp de skadorna genom ett ämne som fungerar som en markör på inflammationerna.

– Det man har kommit fram till nu är ett sätt att bildmässigt visualisera där smärtan finns, säger Hans Westergren.

– Det kan vara nödvändigt för att få bort tvivlet och underlätta för patienter att kunna visa upp en bild på sina skador.

Förhoppningen är att de nya forskningsrönen ökar förtroendet. Både för vården från patienterna och för patienterna från vårdens sida genom att göra smärtupplevelsen mer verklig för de runt 36 000 svenskar som varje år drabbas av pisksnärtstrauma, enligt Hans Westergren.

– Det är viktigt att lära oss känna igen och förklara för patienten varför de har ont i nacken, säger han.