Fukushimas läckor som 168 Hiroshima

Publicerad 2011-08-26

Nu avgår Japans premiärminister

168 Hiroshima-bomber.

Så mycket motsvarar strålningen från kärnkraftskatastroferna i Fukushima.

Nu avgår Japans premiärminister.

Mängden radioaktivt cesium som hittills läckt ut från de tsunamidrabbade kärnkraftreaktorerna i Fukushima i mars i år är ungefär jämförbar med 168 stycken av den atombombstyp som släpptes över Hiroshima.

Det visar en rapport från den japanska strålskyddsmyndigheten kom i dag, rapporterar AP.

Avgår på grund av katastrofen

Kritiken har varit massiv mot företaget Tipco som ansvarat för driften av Fukushimas reaktorer. Men även landets myndigheter och regering har kritiserats hårt.

I dag meddelade premiärminister Naoto Kan att han avgår.

Efter bara 15 månader på posten, anser han att förtroendet för honom är för lågt. Stödet för regeringen har sjunkit drastiskt efter tsunamin och kärnkraftsolyckorna.

Fem avhopp på fem år

I ett tv-sänt tal berättade Naoto Kan, som är ledare för Demokratiska partiet, att han kommer att avgå officiellt på måndag. Före detta utrikesminister Minister Seiji Maehara ses som en toppkandidat till att ta över – och kommer i så fall att bli landets sjätte premiärminister på bara fem år.

Ekonomin tampas med en åldrande befolkning, lågkonjunktur och en växande statsskuld – som i mycket går att skylla på trippelkatastroferna i mars.

Dödstalen svårbestämda

Hiroshimabomben, som släpptes den 6 augusti 1945, dödade 100 000 människor - de flesta direkt och många inom ett par timmar efter smällen. Det exakta antalet döda har dock varit svårt att fastställa, eftersom många tros ha dött i olika former av cancer, som uppstått åratal efter bomben.

Lika svårt lär det bli att uppskatta antalet döda efter jordbävningarna och tsunamin som orsakade reaktorhaverierna i mars i år.