Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Högkvarteret totalförstört”

Publicerad 2011-08-22

Oklart var Muammar Gaddafi befinner sig

95 procent av Tripoli uppges nu vara intaget av rebellerna.

Men fortfarande vet ingen var Gaddafi finns.

Nu planerar Nato nya bombningar av diktatorns redan söndersprängda högkvarter.

Gröna torget, det symboliska hjärtat av Gaddafis regim, har döpts om till Martyrtorget av rebellerna. Tusentals unga människor dansade, viftade med rebellernas röd-svart-gröna flagga och sköt i luften när rebellerna strömmade in mot torget tidigt i morse.

Nato planerar bomba högkvarter

En libysk diplomat i London uppger till AP att 95 procent av Tripoli nu intagits av rebellstyrkorna.

Men fortfarande på eftermiddagen vet ingen var Muammar Gaddafi befinner sig.

Strax innan klockan 14 i dag uppger rebellföreträdare för tv-kanalen al-Jazeera att Nato, som bombat över 40 mål i huvudstaden under de senaste två dagarna, planerar nya bombningar av Gaddafis högkvareter Bab al-Aziziya. Därför uppmanas omgivningen att hålla sig ifrån området.

Gaddafis sons styrkor mot Tripoli

Rebeller säger till arabiska tv-kanalen al-Jazeera att de gripit Gaddafis livvakt, då han försökte att fly.

Samtidigt rapporteras nu de Gaddafilojala styrkorna, som nu uppges vara ledda av Gaddafis son Khami, dra sig mot centrala Tripoli. Det säger rebellkällor för tv-kanalen Arabiya, enligt Reuters.

De flesta har gett upp

Moammar al-Warfali som bor tillsammans med sin familj nära Bab al-Aziziya säger till AP att stridsvagnar rullade ut från högkvareteret tidigt i morse, sedan rebeller försökt att ta sig in. Endast ett fåtal bemannade vagnar ska ha funnits kvar. Resten av Gaddafis armé har flytt eller överlämnat sig till motståndsrörelsen.

Högkvarteret förstört

Anläggningen har fungerat som sambandscentral och militärt högkvarter för regimen under det halvår som inbördeskriget nu pågått. Nato har bombat komplexet upprepat under de senaste fem månaderna.

– När jag går upp för trapporna och tittar på det från taket, ser jag inget från Bab al-Aziziya. Nato har förintat allt. Inget finns kvar, säger al-Warfali till AP.

"Det är över"

Beskjutningar förekommer i flera områden i Tripoli, rapporterar tv-kanalen al-Jazeera.

Enligt en talesperson för rebellstyrkorna uppskattas motståndsrörelsen nu kontrollera en 95 procent av huvudstaden. Automateld uppges ha hörts utanför hotell Rixos, det hotell där de flesta internationella journalister fortfarande bor.

– Det är över, krullhuvud, skrek demonstranter på det övertagna  Gröna torget, i natt - medan Gaddafis gröna flaggor eldades.

Gaddafi fortfarande hot

Rebellernas talesman Mohammed Abdel-Rahman säger dock till AP att Gaddafis trupper fortfarande är ett hot, och att så länge Gaddafi är på flykt, är det "fortfarande farligt".

– Vi håller på att befrias från tyrannens välde. Det är nytt för mig, jag är väldigt optimistisk, säger Laila Jawad, 36, som arbetar på ett barnhem i Tripoli till nyhetsbyrån Reuters.

Söner gripna

Muammar Gaddafis son och huvudarvtagare Seif al-Islam rapporteras vara gripen. Tidigare i natt ska även en annan son, Saadi Gaddafi, gripits av rebelltrupperna. Det enligt en av motståndsrörelsens befälhavare.

Saadi är den tredje sonen till den libyske ledaren och sysslade förutom med film också med fotboll på professionell nivå. Han ledde landets fotbollsförbund, efter att själv ha spelat länge, bland annat en match vardera i italienska Serie A för Perugia och Udinese.

"De som inte gav upp sköts"

Shaban Elgale är aktiv i den libyska motståndsrörelsen från Sverige. Han har tät kontakt med sin bror som bor och jobbar som banktjänsteman i Tripoli - och sin systerson som ingår i rebellstyrkorna.

– Han deltog i befrielseoperationen i natt. När jag pratade med honom beskrev han hur de stormade gatorna fram till torget, och hur folk jublade. De flesta av Gaddafis soldater lade ner sina vapen. De som inte gjorde det sköts ihjäl, säger Shaban Elgale till Aftonbladet.

Elgale beskriver hur Tripolis befolkning firar hejdlöst.

– Glädjen är stor. Folkmassorna välkomnar rebellerna

Reinfeldt avvaktande

I Sveriges radios Ekot sa statsminister Fredrik Reinfeld:

– Det finns hopp. Men det är mycket som kan gå snett de närmaste dygnen.

Reinfeldt fick frågan om han är beredd att sända svensk trupp till Libyen.

– Jag är beredd att föra en sådan diskussion, svarade han men framhöll även att Sverige har lång erfarenhet av att bistå med humanitära hjälpinsatser och utvecklingsbistånd.

Världsledarna: "Ge upp"

Brittista premiärministern David Cameron avbröt sin semester i dag för att delta i ett möte med landets specialinsatta säkerhetskommittén om Libyen. Hans talespersoner sa i går att "slutet är nära för Gaddafi".

Italiens utrikesminister Franco Frattini har uttalat: "den enda väg Gaddafi kan ta är ge upp".

Australien var en av de första länderna som påkallade att FN skulle införa en flygfri zon över landet. Nu går australiens premiärminister  Julia Gillard ut och uppmanar Gaddafi att "flytta sig ur vägen för sitt folk", rapporterar AP.

Free Libya – Google My
Maps