Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Han tummar – på sanningen

VÄSTERTORP. Enligt Håkan ­Juholt är regeringens ­planer på att sänka krogmomsen helt uppåt väggarna.

Han tycks ha glömt att hans parti lovade precis samma sak. I valet förra året.

Man kan ha förståelse för att Håkan Juholt har behov av att elda på sitt parti. ­Efter två svåra valförluster och en organisatorisk ­genomklappning i samband med parti­ledarvalet i våras var Socialdemokraternas kollektiva själv­förtroende i botten.

Han har lyckats ganska väl. Det är ett helt annat go på S-mötena i dag än i slutet av förra året.

Men de metoder Juholt ­använder sig av är diskutabla. Han håller sig inte ­riktigt till sanningen alla gånger.

I går, efter talet, gick ­Juholt exempelvis till våldsamt angrepp på regeringens planer på att halvera momsen på krogmat från årsskiftet. Det ger inte tillräckligt många jobb, det stärker inte svensk konkurrenskraft. Det är, ­enligt Juholt, fel åtgärd vid fel tidpunkt.

Men för mindre än ett år ­sedan lovade hans eget ­parti, där Juholt satt i partistyrelsen och var ordförande för ett partidistrikt, ­också att ­sänka krog­momsen.

Den tredje punkten i de rödgröna partiernas regeringsplattform hade rubriken ”Konkurrenskraftig ­industri och sänkt restaurangmoms”. Under mandatperioden ville de tre partierna sänka momsen på krogmat.

I sitt tal hävdade ­Håkan Juholt också att arbetslösheten är högre i dag än den var 2006. Det kan diskuteras. Sedan dess Sverige anslutit sig till EU:s sätt att beräkna ­arbetslösheten vilket är helt annorlunda.

Då ingick bara personer mellan 16 och 64 år i beräkningarna. Nu sträcker de sig från 15 till och med 74 år. Dessutom ingår heltidsstuderande som hellre skulle vilja jobba än plugga.

I juni för fem år sedan var, enligt Statistiska central­byrån, 298 000 personer ­arbetslösa. Samma månad i år var det 458 000. Men då ingick 142 000 heltids­studerande, 15-20-åringar och 64-74-åringar. Skillnaden är helt enkelt inte så r­asande stor.

Under samma period har sysselsättningen dessutom ökat. Från 4,4 till 4,7 miljoner människor.

Juholt angrep ­också ­elmarknaden som, enligt hans ­förmenande, ­inte fungerar. ­Elmarknads­reformen ­genomfördes 1996 när Ingvar Carlsson (S) var statsminister. Den byggdes ut 1999 då det blev gratis att ­byta elbolag.

Då var Göran Persson (S) statsminister.

Juholt hävdade också att pensionerna ur­holkas. Det har de gjort två år i rad. Men bakom pensions­uppgör-elsen står fem ­partier varav Socialdemokraterna är ett. Partiets ­representant i Pensions­arbetsgruppen är Tomas Eneroth, Juholts ­kollega i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Det är inte fel att angripa sina egna skapelser. Men Juholt förtiger konsekvent sitt eget partis engagemang för de reformer som han nu angriper. Han vill förmedla bilden av att det är den nuvarande regeringen ensamma bär ansvaret. Det är inte riktigt klädsamt.

Håkan Juholt hävdade i går också att regeringen sänkt skatten för löntagare och höjt den för pensionärer. Det är fel. ­Regeringen har sänkt skatten även för pensionärerna – men inte lika mycket som för ­löntagarna.

Som sagt, Juholts demagogi är ­begriplig med tanke på det ­läge hans parti befinner sig i. Men i längden håller det ­inte.

Sorry.

Följ ämnen i artikeln