Christian, 9, dog av dödsamöban

Publicerad 2011-08-19

”Vi har aldrig sett ett fall i Sverige”

Christian Alexander Strickland dog efter att ha drabbats av amöban under en fiskeutflykt.

Den dödliga parasiten Naegleria fowleri har skördat ännu ett dödsoffer i USA.

Nioåriga Christian Alexander Strickland dog efter att ha drabbats av amöban under en fiskeutflykt.

Nioåringen från Virginia, USA, hade varit på en fiskeutflykt veckan innan han dog, och läkarna misstänker att det är där han har drabbats av parasiten.

– Han gick från att spela tv-spel till att vara hjärndöd, säger pojkens mamma, Amber Strickland, till ABC News.

”Den hjärnätande amöban”

Pojken dog den 5 augusti, och en obduktion har nu visat att han hade drabbats av meningoencephalitis, en kombination av hjärninflammation och hjärnhinneinflammation, rapporterar flera amerikansa medier.

Amöban som orsakar inflammationen, Naegleria fowleri – eller den hjärnätande amöban, som den också kallas – trivs i varma, stillastående vatten som dammar och floder. Därför misstänker läkarna att Christian Alexander Strickland kan ha drabbats under fiskeutflykten. En vecka efter utflykten drabbades nioåringen av huvudvärk, stelhet, illamående och feber – allt symptom på infektionen.

16-åring dog efter simtur

– Tyvärr har vi haft en Naeglera-infektion i Virginia i sommar, säger Dr Keri Hall, smittskyddsläkare i Virginia i ett pressmeddelande.

Förra veckan dog 16-åriga Courtney Nash från Florida sedan hon smittats av parasiten under en simtur i en flod i närheten av sitt hem.

Amöban tar sig in i kroppen genom näsan –  därefter attackerar den hjärnan och ryggmärgen. I Sverige finns det vissa Naegleria-arter, men av den här specifika typen har ingen drabbats.

– Vi har aldrig sett något humant fall i Sverige, inte heller av någon som har kommit från en utlandsresa, säger Silvia Botero, parasitolog på Smittskyddsinstitutet.