Molotovcocktails mot poliser i Göteborg

Publicerad 2011-08-17

Två ungdomar greps för skadegörelse.

Det utlöste en mindre våldsvåg mot poliser och väktare i stadsdelen Angered i Göteborg.

– Det här är ett samhällsproblem, säger Stefan Gustafsson, Göteborgspolisens presstalesman.

I eftermiddag håller polisen och kommunen krismöte.

Allt började med att en spårvagn förstördes med en sten genom rutan, i Hjällbo centrum strax innan midnatt. Eftersom polis fanns stationerad i området, kunde två ungdomar snabbt gripas.

– Vi hade bemanning i området, eftersom det på något sätt byggts upp någon slags tradition med sådan här skadegörelse inför skolstarten. Det är olyckligt och beklagligt.

Molotovs och grön laser

Gripandet är det som kan ha utlöst angrepp mot polis och väktare i området. Vid 00.37 kastades en molotovcocktail mot en väktares bil. Tio minuter senare blev poliser lysta på med grön laser.

– De upplevde obehag. Vi vet inte om de har fått skador på ögonen, säger Stefan Gustafsson.

Efter att fler patruller tillkallats, kastades stenar och fler molotovcocktails mot poliserna. Två parkerade polisbilar vandaliserades med stenar genom rutorna, varefter en personbil sätts i brand av en molotovcocktail på Lilla Hjällbogatan klockan 02.34.

Polisen påpekar dock att ingen person har skadats av de brinnande flaskorna.

– De har inte kastat sina molotovcocktails så nära varken väktaren eller polisbilarna. Det verkar mer vara en markering.

"Var är föräldrarna?"

Förutom att poliserna fick ont i ögonen har inga personer skadats. Och polisen vill betona att det är inte många som deltog.

– Det här handlar inte om en stadsdel som slåss mot polisen. Det är en handfull ungdomar mellan 14 och 17 år. Det är en liten klick, säger Stefan Gustafsson.

– Vi vet inte om de inspirerats av händelserna i London. Men det är samma typ av våld.

Han oroas över de ungas omständigheter i hemmet.

– Det här är inget polisiärt problem. Det här är ett samhällsproblem. Det är inte normalt att ungdomar kan vara ute och åka moped och kasta flaskor med antändningsbara vätskor i, på natten.

Krismöte i eftermiddag

– Var finns föräldrarna? Här måste göras insatser för att ta reda på vad de har för sociala förhållanden.

I eftermiddag kommer polisen och representanter från Angereds stadsdelsnämnd att hålla krismöte med anledning av nattens händelser.