Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Norge-effekt i Sverige

Publicerad 2011-08-15

Nya siffror avslöjar: Socialdemokraterna starkt framåt efter terrorattentatet i Norge

Terrordådet i Norge stärker oppositionen i Sverige. Socialdemokraterna går kraftigt framåt.

De rödgröna är nu större än alliansen i Aftonbladet/United Minds senaste mätning.

– Ända sedan partikongressen har trenden varit att vi går försiktigt uppåt, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Sommarens mätperiod präglas av två riktigt stora händelser. Förutom terrordådet i Norge också den finansiella oron över världen.

Händelserna har satt djupa spår hos väljarna.

– Att Socialdemokraterna går så kraftigt framåt verkar vara en Norge-effekt. Det är enda sättet att förklara det på, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

– För väljarna blir S det goda som ondskan gett sig på.

SD backar med 3,3

Analysföretaget ser i sina mätningar att väljarsympatierna skiljer sig åt före och efter terrordådet. Två effekter är mycket tydliga: S går framåt med 3,6 procentenheter efter terrordådet och Sverigedemokraterna backar med 3,3. Totalt för hela perioden går dock båda framåt, S med 1,5 till sin högsta siffra sedan oktober 2009 (31,6) och SD med 0,4 till 7,8.

Carin Jämtin vet spontant inte hur hon ska kommentera siffrorna. Ingen vill ”vinna” på fruktansvärda händelser som de norska.

”Mer diskussioner”

– Men ska det komma något gott ur det så är det väl om det leder till mer diskussioner om politik och vad demokrati är, säger hon.

Partisekreteraren hoppas dock att ökningen också beror på partiets politik och Håkan Juholts tal i Almedalen.

I United Minds julimätning var regeringsalliansen störst. Det ansågs vara en effekt av att den finansiella oron stärkte regeringen. Så brukar det vara när det är oroligt utanför Sveriges gränser.

Eftersom krisen fortfarande är påtaglig hade det normala varit att det fortsatt så.

Alla regeringspartier tappar sedan förra mätningen, men det är Göran Hägglund som har störst anledning till oro. KD backar rejält och är nu åter under fyraprocentsspärren till riksdagen.

”Svårt att hitta nisch”

– KD har svårt att hitta sin nisch, de skulle kunna profilera sig som ett tydligt värdekonservativt parti, men Hägglund verkar inte vilja det, säger Carl Melin.