Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

David Cameron hotar stänga av Facebook-användare

Publicerad 2011-08-11

"En attack på yttrandefriheten"

De våldsamma kravallerna i Storbritannien har i flera fall organiserats via sociala medier.

Nu hotar premiärminister David Cameron att stänga av folk som misstänks uppmana till upplopp från nätverk som Facebook och Twitter.

– När folk använder sociala medier för att skapa våld måste vi stoppa dem, säger han.

Nu hotar premiärminister David Cameron att stänga av folk som misstänks uppmana till upplopp från nätverk som Facebook och Twitter.

Storbritannien kan komma att stänga av folk som misstänks planera kriminella handlingar från sociala medier som Twitter och Facebook.

Det avslöjade landets premiärminister David Cameron under torsdagens extrainkallade debatt i det brittiska underhuset, rapporterar The Guardian.

– Alla som har sett de skrämmande bilderna från kravallerna slås av att de har organiserats via sociala medier. Ett fritt informationsflöde kan användas för bra saker, men även för dåliga. Och när folk använder sociala medier för att skapa våld måste vi stoppa dem, säger David Cameron.

Möten med Facebook och Twitter

Efter debatten sa David Cameron att inrikesminister Theresa May ska träffa representanter från bland annat Facebook och Twitter för att diskutera deras ansvar i upploppen.

Cameron uppmanade även Twitter och Facebook att ta bort meddelanden, bilder och videoklipp som kan orsaka mer våld och instabilitet i landet.

– De borde tänka på sitt ansvar och ta bort sådana meddelanden, säger David Cameron.

Kontroversiellt uttalande

Premiärministerns uttalanden är kontroversiella och riskerar att skapa mer oro i landet.

Jim Killock, chef för organisationen Open Rights Group, ser David Camerons utspel som en attack på yttrandefriheten.

– Händelser som den senaste tidens upplopp används regelbundet till att inskränka människors rättigheter, säger han till The Guardian.

Under torsdagens debatt sa David Cameron dessutom att tv-bolag som BBC och Sky News har ett ansvar att lämna in opublicerade filmklipp av upploppen till polisen, som sedan ska användas som bevis mot misstänkta brottslingar.