Ex-sambon ska åtalas för mordet på Marina

Publicerad 2011-08-09

"Att åtala någon när kroppen inte hittats är mycket ovanligt"

Från här tegelvillan i Spekeröd mellan Kungälv och Stenungsund försvann Marina Johansson.

31-åriga Marina Johansson har varit spårlöst försvunnen i över ett år och hennes kropp har ännu inte hittats.

Nu är polis och åklagare övertygade om att hon mördats – av sin före detta sambo.

– Att åtala någon för mord utan kropp är ovanligt och väldigt svårt, säger förre överåklagare Sven-Erik Alhem.

Marina Johansson sågs i livet sista gången den 28 juli i fjol. På fredag åtalas en 37-årig man, Marinas före detta sambo, för mordet på henne.

Sista gången någon såg Marina Johansson i livet var den 28 juli 2010.

Då lämnade hon huset i Spekeröd, där hon bodde tillsammans med sin före detta pojkvän, den misstänkte 37-åringen, i sin gråa Hyundai Tucson.

Ska bevisa att hon mördats

Bilen hittades av en väktare en vecka senare på pendelparkeringen Stora Höga utanför Stenungsund.

I en bankomat i närheten hade någon gjort ett uttag på Marinas kort.

Ingen trodde att Marina hade försvunnit frivilligt och misstankarna riktades snart mot den 37-årige mannen.

Men han nekade till brott och än i dag har Marinas kropp inte hittats.

Trots det kommer kammaråklagare Per-Åke Kvarnström på fredag morgon att åtala den 37-årige mannen för mordet på Marina.

– Jag kommer med bevisningen inte bara att visa att hon är död utan även att hon är mördad och att hon mördats av den misstänkte mannen, säger Kvarnström till Aftonbladet.

Dömd 16 gånger

Han vill inte avslöja något om bevisningen men säger att det handlar om "stark, teknisk bevisning".

Den 37-årige mannen förekommer 16 gånger i belastningsregistret för brott som trafik- och narkotikabrott men även ekonomiska brott som stöld, häleri och bedrägeri.

Han sitter sedan den 1 april häktad misstänkt för mordet och har nyligen genomgått en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, som visar att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning.

I utredningen medverkar 37-åringen högst motvilligt enligt läkaren.

Han berättar att han och Marina var ett par under åren 2006-2009. Han fortsatte sedan att bo med henne i den ödsligt belägna fastigheten utanför Stenungsund fram till det att hon försvann men har nu en ny flickvän.

37-åringen har tre barn från ett tidigare förhållande, barn som han inte har någon kontakt med.

"Enorma krav"

37-åringen beskriver ett cannabis-missbruk sedan 13-årsåldern, en skoltid som kantades av koncentrationssvårigheter och en uppväxt utan kontakt med sin biologiska far.

Han avslutar med att säga att skulle han dömas för mordet på Marina kommer han att överklaga – eftersom han är oskyldig.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem säger att det är mycket ovanligt att väcka mordåtal utan att en kropp har hittats.

– Och det ställer enorma krav på bevisningen från åklagarsidan. Det största problemet när man inte funnit liket är att man inte kan fastställa dödsorsaken med säkerhet, säger Alhem.

– Ponera att den misstänkte och offret bråkat med varandra och offret dött på ett naturligt sätt. I ren desperation gör sig sedan den misstänkte av med kroppen. Det är fortfarande likskändning, men det är inte mord.

"Uppförsbacke"

Sven-Erik Alhem drar paralleller med fallet Mats Alm där Linda Chens kropp var i ett så dåligt skick att det inte gick att säga hur hon dött.

Mats Alm dömdes för brott mot griftefriden men inte för mord.

– Om man inte kan fastställa dödsorsaken är det svårt att utesluta andra orsaker. Rätten måste kunna ställa det utom allt rimligt tvivel att personen har mördats av just den åtalade.

Men det är inte omöjligt att döma någon för mord utan kropp.

– Det kan finnas starka tekniska bevis eller vittnesuppgifter som sett målsägande bli svårt misshandlad av den åtalade. Men det är en uppförsbacke, säger Alhem.