Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hade biljett - slängdes av

Uppdaterad 2011-08-05 | Publicerad 2011-08-04

"Vi blev chockade"

I dag hände det igen.

En ung kvinna slängdes av ett SJ-tåg utanför Stockholm - trots att hon hade biljett.

Händelsen ledde till uppror bland resenärerna i vagnen.

– Vi försökte ingripa. Det var som en mardröm, säger vittnet Bodil Malmberg.

Bodil Malmberg

Bodil Malmberg är märkbart upprörd när hon berättar om händelsen som utspelade sig på SJ-tåget som avgick från Stockholm mot Göteborg klockan 9.02 i morse.

– Just i dag, efter allt som skrivits nu. Det är helt obegripligt att de gör det igen. Det var riktigt otäckt, säger hon.

Läste artikeln om Nema

Tillsammans med kollegor på Teater Västmanland, var Bodil Malmberg på väg mot Västerås för att jobba.

– Jag satt precis och läste Aftonbladets artikel om den avkastade flickan. Precis då händer samma sak i vår vagn. Det är helt otroligt, säger Bodil Malmberg.

Hon beskriver hur en ung kvinna i 25-årsåldern hade ett plastkort med tio resor, som hon sade sig ha registrerat mot en maskin vid Stockholms centralstation. Enligt konduktören på tåget, hade dock inte resan registrerats.

Kvinnan ombads då köpa en ny resa - utan rabatt.

– Hon svarade då att hon redan köpt tioresorskortet. Om det nu inte blivit registrerat kunde hon gärna hoppa av vid nästa station, i Bålsta, och dra kortet igen. Men konduktören gav sig inte - kvinnan skulle betala en ny resa.

– Vid det här laget hade vi andra som åkte i vagnen börjat lägga oss i. Tjejen hade ju biljett, och ville betala. Men då hon vägrade betala en ny, dyrare, resa sa konduktören: "Nu går du av mitt tåg".

Medpassagerare försökte förhindra

Bodil Malmberg beskriver hur alla medpassagerare i vagnen reagerade, och flera, inklusive hon själv, ställde sig öppet på kvinnans sida. Kvinnan, som sa att hon måste till sitt jobb i Enköping, var gråtfärdig och lade sig för konduktörens krav, enligt Bodil Malmberg.

– "Okej, jag betalar. Jag betalar en ny resa", sa hon. Men då hade konduktören bestämt sig. "Nu packar du ihop dig och går av mitt tåg".

– Vi omkring försökte prata med konduktören. Men hon hämtade en äldre kollega. Ingen av dem bar namnskylt, och jag frågade varför. Vi bad om deras namn, men de vägrade säga vad de hette. Då frågade jag om vem som var personalansvarig på tåget. "Det ska inte ni lägga er i", blev svaret.

Tåget stannade i Barkarby, som egentligen bara är en pendelstation, där SJ-tåg normalt inte stannar.

Enda syfte: att kasta av den unga kvinnan.

"Aldrig mer SJ"

– Hon var nog tvungen att åka tillbaka in till Stockholm för att ta ett nytt tåg. Och vårt tåg blev försenat på grund av det här.

Vittnet Bodil Malmberg återkommer till upproret bland alla som sett händelsen i vagnen.

– Det blev framför allt en så otäck stämning. Det var en mardröm, kändes som en polisstat. Alla i vagnen var upprörda efteråt, och flera sa att de aldrig mer ville åka med SJ. Vi pratade med konduktörerna igen, och frågade: "Hur kan ni göra så här i dag, efter löpen om flickan?". "Det där vet ni ingenting om. Ni ska inte tro allt ni läser i tidningen", svarade de, säger Bodil Malmberg.

SJ uppgivet: "Verkar jättetråkigt"

Aftonbladet har kontaktat SJ för att försöka få kontakt med personalen som var i tjänst på det aktuella tåget.

SJ:s pressavdelning har sedan onsdagsmorgonen tvingats jobba hårt med att svara på frågor om Nema, 11, som tvingades av från tåget i Kumla i tisdags kväll och därefter var försvunnen i ett halvt dygn.

Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ, suckar när han får höra Bodil Malmbergs färska berättelse.

– Det här verkar jättetråkigt. Jag får kolla upp det här och komma tillbaka till dig, säger han.

Sedan Aftonbladet berättat om Nema, har redaktionen blivit nedringd och översköljts av mejl från människor som berättat om personer som kastats av tåg. Berättelserna, som både är första- och andrahandsuppgifter, beskriver många fall som liknar Nemas - där avvisningen tycks ha skett på grund av missuppfattningar, trots att personen haft biljett.