Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Mubarak inför rätta

Publicerad 2011-08-03

Stort säkerhetspådrag omger rättegång

Säkerhetspådraget är omfattande när Egyptens förre president Hosni Mubarak i dag ställs inför rätta i Kairo.

3 000 poliser ska garantera lugnet runt rättssalen.

Mubarak är åtalad för att ha beordrat dödandet av 850 demonstranter under de folkliga upproret mot honom.

Strax före kl 10 på förmiddagen fördes Mubarak in liggande i en sjuksäng i den järnbur där de åtalade placeras ifröda de vita dräkter som åtalade bär.

Han ser inte ut att ha förlorat särskilt mycket vikt. Han petar sig i näsan. Trots att han ligger ner ser han hyfsat pigg ut.

Då och då petar han på någon av sina två söner som också står åtalade. De böjer sig ner för att höra vad Muabark säger. Sönerna står upp.

Inledningen av rättegången är lätt kaotisk trots att det bara är diverse formalia som ska klaras av.

Enligt internationella nyhetsbyråer hämtades Mubarak på morgonen från det sjukhus i badorten Sharm el-Sheik där han suttit i husarrest sedan i april. Ex-presidenten kördes i bilkortege till flygplatsen där ett militärplan väntade på honom för den korta flygresan till Kairo.

Enligt andra uppgifter är han redan på plats i Kairo.

Mubaraks advokat har hela tiden hävdat att hans 84-årige klient - som uppges lida av allt från hjärtproblem till cancer - är för svag för att infinna sig i rättssalen. Domarna är av motsatt uppfattning.

In i det sista var det osäkert om Mubarak verkligen skulle närvara i rättsalen och om han skulle placeras i den järnbur där åtalade brukade sitta. Många trodde att militären ville undvika att öppet förödmjuka den åldrige Mubarak.

Inte minst med tanke på att rättegången sänds live i egyptiska statstelevisionen.

Övergrepp

För många egyptier är det en stor dag. Under 30 år styrde Mubarak Egypten med järnhand och kväste all opposition tills den arabiska våren svepte bort honom på 18 dagar. Många hatar Mubarak för alla övergrepp hans regim begått men det finns också egyptier som tycker han gjorde ett bra jobb som landets starke man.

Redan tidigt på morgonen samlades hundratals motståndare och anhängare till Mubarak utanför rättsalen i Kairos utkanter. De skrek slagord och kastade flaskor och andra föremål mot varandra. Hundratals poliser klädda i vita uniformer bildade en mur för att skilja de båda sidorna från varandra.

Dödsskjutningar

Det är första gången en arabledare ställs inför rätta i sitt eget land efter att ha störtats i en folkresning. Många ser det som symboliskt viktigt att rättvisa skipas även om Mubarak redan är dömd som skyldig i mångas ögon.

Tunisiens Ben Ali var den förste arabledare att störtas i det folkliga upproret som inleddes i början av året. Rättegången mot honom hölls i Ben Alis frånvaro eftersom han direkt flydde till Saudiarabien.

Mubarak vägrade lämna Egypten.

Ingen tvivlar på att det var Mubaraks regim som låg bakom de många dödskjutningar under den period när makten försökte slå tillbaka upproret. Problemet är att bevisa att det var Mubarak som gav order om dödandet.

Ex-diktatorn riskerar dödsstraff om han döms.