Först att möta mördaren
Publicerad 2011-07-25
Monica Bøsei tidigt offer efter att ha varit misstänksam på båten
Hon kunde AUF:s sommarläger utan och innan – och fattade snabbt misstankar när Anders Behring Breivik klev på båten mot Utøya.
Monica Bøsei blev sedan ett av hans första offer.
I går hyllades hon av statsminister Jens Stoltenberg.
Oslo domkyrka var fullsatt när den norske statsministern tog till orda i går.
Han talade om hur alla som gått bort i terrordådet mot Norge i fredags var en tragedi för landet, och nämnde särskilt två egna vänner.
Den första var Monica Bøsei, 45.
Hon fick smeknamnet ”Mor Utøya”, och hade, förutom att själv delta i partimöten, jobbat som AUF-ledare på sommarlägret i över 20 år.
I fredags sköts hon av Anders Behring Breivik strax efter att han hade kommit till ön. Enligt norska TV2 blev hon ett av de första offren – eftersom hon snabbt fattat misstanke mot den utklädde falske polismannen.
Pratade om Oslo-bomben
Redan på båten ut mot ön började Monica Bøsei undra över varför Anders Behring Breivik skulle till lägret.
– Hon snackade med gärningsmannen och diskuterade självklart det som hade hänt tidigare i Oslo. Det var det självskrivna temat för alla på båten, säger Håkon Sandbakken, 19, till TV2.
Den utklädde och beväpnade Anders Behring Breivik tyckte att det var jobbigt att prata med Monica, märkte Håkon Sandbakken.
– Han stod med rak rygg och såg ut som om han inte ville prata så mycket, säger Håkon Sandbakken till norska TV 2.
Hyllades av Stoltenberg
När båten kom till ön gick Monica Bøsei direkt till Utøyas vakt, som tidigare varit polis, för att prata med honom. Båda två blev sedan Behring Breiviks första offer.
– Jag träffade henne första gången för 20 år sedan. Sedan dess har jag träffat henne varje sommar. Hon var alltid glad, och är en av människorna jag kände väl och tyckte om, sa en märkbart rörd Jens Stoltenberg till Verdens Gang i går när han pratade om sin vän.
När statsministern sedan gick över till att prata om sin nästa vän, 21-årige Tore Eikeland, ledare för AUF i Hordaland, var det flera som inte lyckades hålla tårarna tillbaka.
– Jag minns hur han fick hela Arbeiderpartiets landsmöte att jubla när han höll ett engagerat inlägg mot EU:s postdirektiv – och vann. Nu är han död. Borta för alltid. Det går inte att begripa, sa Stoltenberg med darrande röst.