Prästens råd blev hennes död

Publicerad 2011-07-21

Övertalades att ta tillbaka anmälan mot sin man – och flytta hem

GREP MAKEN PÅ PLATS Enligt vittnen till mordet var den 36-åriga kvinnans make täckt av blod när han greps av polisen. Ett vittne ska också ha sätt honom komma ut med en stor kniv ur lägenheten där han bodde med den mördade kvinnan och deras fyraårige son.

Två gånger försökte den 36-åriga kvinnan skiljas från sin våldsamme och svartsjuke man.

Men prästen övertalade henne att dra tillbaka polisanmälningarna och återvända hem.

Nu är hennes make misstänkt för att ha mördat henne – inför deras fyraårige son.

Mona Westerberg bor granne med den mördade kvinnan och hennes nu gripne make och hörde när mordet ägde rum. ”Hon skrek något så in i helvete, det var ett omänskligt, förfärligt skrik, säger hon.

Grannarna i höghuset i Södertälje hörde ofta skrik och gräl från de nyinflyttade. Men när den 36-åriga småbarnsmamman började skrika i tisdags var det något helt annat.

– Hon skrek något så in i helvete, det var ett omänskligt, förfärligt skrik, säger grannen Mona Westerberg.

När polisen kom dit några minuter senare hittade de kvinnan i trapphuset, någon meter utanför lägenhetsdörren.

– Det var hur mycket blod som helst, säger Mona Westerberg.

Kom ut med kniv

Polisen grep kvinnans make på platsen och enligt flera vittnen ska han ha varit täckt av blod. Enligt uppgift ska ett vittne ha sett honom komma ut ur lägenheten med en stor blodig kniv.

Parets fyraårige son fanns i lägenheten när hans mamma dödades.

– Vi har tagit hand om pojken, han är i en jourfamilj. Han är så ung så vi vet inte riktigt hur mycket han har sett. Men vi har utbildad personal som tar hand om honom, säger Helene Charpentier på Södertälje kommun.

Mannen anhölls i går misstänkt för mord. I dag ska det första längre förhöret hållas.

”Var väldigt svartsjuk”

Han arbetar som taxichaufför och beskrivs av sina arbetskamrater som en mycket lugn och vänlig person. Men han pratade ofta om att han hade problem hemma.

– Han var väldigt svartsjuk, han fick för sig att hon tittade på andra karlar och att hon var otrogen. Men han hade aldrig några som helst bevis, säger en arbetskamrat.

Svartsjukan ledde också till att kvinnan under 2008 flydde från sin man och begärde skilsmässa. Hon levde under flera månader på ett skyddat boende, men övertalades att återvända till maken. Mannen hade under en tid besöksförbud.

Enligt en utredning av social- och omsorgsnämnden var mannen mycket kontrollerande och tillät inte ens frun att gå ut med soporna själv. Vid ett annat tillfälle ska han ha hotat henne till livet: ”Han sa åt NN att hon fick välja mellan att bli halshuggen eller stucken i magen.”

Skulle lösas inom familjen

Kvinnan flydde i panik och levde återigen på ett skyddat boende. Polisen inledde en förundersökning om grov kvinnofridskränkning, men även denna gång återvände hon.

– Det var prästen som övertalade henne att dra tillbaka anmälan och flytta hem. Han sa att det här ska vi lösa inom familjen, säger en vän till den misstänkte mannen.

När kvinnan inte längre vågade medverka i polisutredningen lades alla förundersökningar ner.

Aftonbladet har sökt prästen som hälsar att han inte vill lämna några kommentarer.