Lisa var 14 och sålde sin kropp – som straff

Publicerad 2011-07-17

Dämpade sin ångest genom sex med äldre män: Jag var min egen fiende

MÅDDE BARA SÄMRE När Lisa gick på högstadiet sålde hon sin kropp för första gången. Hon ville dämpa ångesten. Men de negativa tankarna, känslan av skam och förnedring, kom alltid tillbaka dagen därpå. Med ännu större kraft. ”Jag mådde så dåligt”, säger hon.

Det var inte uttalat men hon förstod ändå vad det innebar när de stämde träff.

Hon gick i sjuan och hade precis upptäckt internet, surfat runt och hamnat på en vanlig chattsida.

– Jag fick vad jag förtjänade.

BOKTIPSET Den 8 augusti kommer Caroline Engvalls nya bok ”Skamfläck”, den sanna historien om tre tonåringar som säljer sex.

Vi kan kalla henne Lisa, hon som var 14 år när hon gick hem till den några år äldre killen. Det var som att lämna kroppen och bli en åskådare.

Där och då försvann ångesten, hon hade kontroll.

– Jag var min egen fiende, skadade mig själv.

Efteråt fick hon en femhundring.

De negativa tankarna, känslan av skam och förnedring kom alltid tillbaka med ännu större kraft dagen därpå. Men Lisa gjorde bara vad hon var bäst på, säger hon.

Hennes självkänsla hade raserats för länge sedan, när pappan började med övergreppen som fortsatte ända tills de flyttade i från varandra på gymnasiet.

Lisa bevarade hemligheten för att skydda sin familj.

Hon var livrädd.

Pengarna var oviktiga

Ingen uppfattade hennes försiktiga signaler, hörde hennes tysta rop på hjälp: teckningar som skvallrade eller den stora befrielsen varje gång hon fick åka hemifrån.

Vem kunde ana att Lisa, som var bäst i klassen på idrott, tyst och duktig i skolan, aldrig rökte eller drack, träffade vuxna män för att döva sin ångest?

På högstadiet brukade männen ta henne till någon av stugorna på campingplatsen.

De flesta var i övre medelåldern, hade vigselring på fingret. Ett par av dem kunde köra genom halva Sverige för att få träffa henne.

Det var inte alltid hon fick betalt, och fick hon det hade pengarna ingen betydelse.

– Jag frågade aldrig efter det heller.

Orden fastnar i halsen

När skolavslutningen i nian närmade sig bröt svenskläraren tystnaden. Hon hade läst mellan raderna och var tvungen att göra en anmälan till socialtjänsten, sa hon.

– Vi gick dit tillsammans. Men jag kunde inte prata, jag hade aldrig uttalat de orden.

Det har gått nästan tio år, men Lisa har fortfarande svårt att få fram orden. De fastnar i halsen. Kinderna blir varma och ögonlocken fladdrar, som om hela kroppen kippar efter andan.

”Gav upp för lätt”

Lisa gick på några möten på socialkontoret i den mellanstora staden. Tjänstemännen berättade att de var tvungna att skriva ett brev och informera föräldrarna. Det brevet lyckades Lisa fiska upp ur brevlådan innan någon annan såg det.

– Jag hade nog egentligen hoppats att det skulle bli ett slut, de försökte få mig att prata men jag kunde inte. I efterhand kan jag tycka att de gav upp för lätt.

På gymnasiet fick hon ett uppföljande samtal och ärendet avslutades.

Då hade Lisa fått en webbkamera. Plötsligt fanns bekräftelsen alltid tillgänglig.

– Det var ångestdämpande just då, sen blev det alltid värre. Jag mådde så dåligt.

Framför kameran saknade hon motståndskraft, var för svag för att göra annat än att lyda. Effekten var samma som när hon träffade männen i verkliga livet.

Sambon blev vägen ut

Det här är Lisas historia, bara tre personer känner till hela sanningen. För ett fåtal har hon berättat om pappans övergrepp, men inte att hon sålde sin kropp, skadade sig med främmande män.

Det var ju hennes eget fel. Hon var delaktig.

– Det är svårare för mig att acceptera att jag kunde gå med på det. Det pappa gjorde är lättare att prata om.

Det har gått några år sedan hon träffade sin sambo, pappan till hennes barn. Han som blev vägen ut.

I alla fall nästan. En av männen har tvingat sig kvar i Lisas liv med hot. När han bestämde en tid på chatten var hon tvungen att ställa upp, annars skulle han avslöja allt.

– Han visste för mycket om mig, kunde kontrollera mitt liv.

På BB tog hon steget. Med dottern i famnen skrev hon ett långt brev till sin sambo.

– Det var allt eller inget då, men han stannade kvar.

CITAT FRÅN BARNEN SOM SÄLJER SEX

Det var en slump att jag hamnade på nätet. Jag var 13 år och mobbad i skolan, på nätet fanns alltid någon som fick mig att känna mig värdefull. Det blev både för att skada mig själv och ångestdämpande. De visste att jag var under 15, om man skrev att man var oskuld blev de alltid jätteintresserade.

21-årig tjej

Jag kände mig totalt värdelös och struntade egentligen i vad som hände med mig. För mig låg bekräftelsen i stundens hetta. Då kände jag mig oövervinnelig, men efteråt var jag lika tom igen. Det blev som ett beroende för mig att bekräftas och döva mina destruktiva tankar.

24-årig kille

Det började väl i 12 årsåldern då jag var ute på olika forum på nätet och fick kontakt med män i alla möjliga åldrar. De flesta bad om avklädda bilder eller webcam. Det blev som en drog som inte gick att stoppa utan som bara fortsatte att verka hela tiden.

19-årig tjej

Jag slutade aldrig göra mig illa, jag letade bara upp de sätt som inte syntes. Det var så jag började ha sex för att göra mig själv illa. Första gången gjorde det ont, var pinsamt, fel och obehagligt. Jag kände mig så smutsig, så äcklig att jag till slut var tvungen att göra om det eftersom jag inte kom på något annat sätt att hantera min ångest. Det gav mig samma smärtlindring som skärandet.

20-årig tjej

Jag säljer bara sex till killar. Jag hittar dem (eller snarare, de hittar mig) på internet. Jag vet inte riktigt varför. Det är nog ganska mycket ett sätt att göra illa och straffa mig själv. Jag skäms och vill inte att människor i min närhet ska få reda på det.

18-årig kille

SOCIONOMEN: "De flesta mår dåligt"

Linda Jonsson

Linda Jonsson, socionom och doktorand vid Linköpings universitet, forskar om it-relaterade sexuella övergrepp:

Varför säljer barn och unga sex?

– De allra flesta i den här gruppen mår dåligt, men vi kan inte säga att alla gör det. Det är väldigt vanligt att de varit utsatta för sexuella övergrepp. Alla barn som säljer sig har inte ett självskadebeteende, men de kan ha det.

Hur stort är mörkertalet?

– Jag tror absolut att det är ett stort mörkertal. De berättar inte självmant, de

tycker att det är deras eget fel och känner så mycket skuld och skam.

PROFESSORN: "Det finns ett samband"

Carl Göran Svedin

Carl Göran Svedin, professor i barn och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet:

Hur vanligt är det att barn och unga säljer sex för att skada sig?

– Det vet vi inte, det måste vi studera mera. Men det finns ett starkt samband mellan att sälja sex och att ha ett självskadebeteende.

En i var tredje klass har fått något för sex

1,5 procent av alla elever – eller ungefär en i var tredje klass – i trean på gymnasiet svarade i en undersökning att de fått något för en sexuell handling eller att de själva erbjudit sex mot betalning.

Det är vanligare att killar säljer sex än att tjejer gör det. Ändå är det mest tjejerna som kommer i kontakt med vård och socialtjänst.

En tredjedel av alla niondeklassare blev under ett år kontaktade av en vuxen, eller någon de uppfattade som vuxen i sexuellt syfte. Oftast skedde kontakten på nätet.

Det finns ett starkt samband mellan tidigare sexuella övergrepp och att sälja sex.

Källa: Ungdomsstyrelsens rapport ”Se mig, unga om sex och internet”

Hit vänder du dig för att få hjälp

Om du är barn och behöver någon att prata med:

BRIS Barnens hjälptelefon: 116 111

Om du vill prata om sexuella övergrepp:

HOPP Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, har jourmejl och chatt: www.hopp.org

Om du är förälder eller anhörig:

Rädda Barnens föräldratelefon: 020-786 786

BRIS Vuxentelefon om barn: 077-150 50 50

Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn: www.atsub.se

Alla som misstänker att ett barn under 18 år far illa ska anmäla det till socialtjänsten.

Alla misstänkta brott bör polisanmälas.

ANNONS