Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Katla börjar vakna till liv

Uppdaterad 2011-10-14 | Publicerad 2011-07-09

PYR UNDER ISEN Delar av glaciären som ligger över Katla har smält, och stora mängder vatten har svämmat över flera vägar och områden.

Vulkanen Katla på Island håller på att vakna till liv.

Flera skalv har inträffat i området – och smältvatten har tvingat människor att evakuera.

– Det är en vulkan som historiskt har många utbrott, men det här rör sig om ett mindre, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

ÖKÄND JÄTTE Katla vid sitt senaste stora utbrott 1918.

De senaste dagarna har flera jordskalv kring Katla på Island uppmätts.

Alla tecken tyder på att den slumrande vulkanen har ett utbrott. Delar av glaciären som ligger över Katla har smält, och stora mängder vatten har svämmat över flera vägar och områden.

De boende har evakuerats av myndigheterna.

Glaciärfloder

– Det är dock inget utbrott som kommit ut genom glaciären, däremot är det aktiviteten som orsakat de här vattenmängderna, som även kallas för Jökulhlaup, en glaciärflod, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala Universitet.

En bro har dragits med i vattenmassorna och myndigheterna varnar även för att svavel kan läcka upp ur marken.

Men utbrottet kommer inte att innebära att aska kommer upp i luften. Och de senaste timmarna har redan aktiviteten börjat mattas av.

Utbrott förväntat

– Det här är oerhört mycket mindre händelsen än utbrotten vid Eyjafjallajökull och Grimsvötn, säger Reynir Bödvarsson.

I glaciären Mýrdalsjökul, som ligger över vulkanen, har man hittat fyra stora smälta hål i isen – tecken på ett utbrott.

– Eftersom det är minst fyra hål vi hittat, som också är djupa, är det möjligt att det var ett utbrott som smälte isen, men det är för tidigt att säga ännu, säger Einar Kjartansson, geofysiker vid isländska meteorologiska myndighet Vedur.

Senast Katla hade ett större utbrott var 1918. Vulkanen brukar få utbrott efter runt 40 till 80 år.

– Man har förväntat sig att Katla ska få ett stort utbrott i många årtionden. Redan på 60-talet trodde man att det skulle inträffa, så det börjar bli tid snart, säger Reynir Bödvarsson.

"Hoppas Katla fortsätter sova"

Sigridur Valtysdottir, 44, bor i närheten av Katla och jobbar som läkare. Just nu befinner hon sig längre bort vid kusten på jour.

– Jag tycker verkligen synd om folket det närmaste området, då de har varit oerhört drabbade tidigare. Vi får hoppas att Katla fortsätter att sova, säger hon.

Under 2010 upplevde hon hur askan från Eyjafjallajökull färgade Island svart.

– Det har varit en hel del nu. I dagarna gick man även ut med en varning för vulkanen Hekla, att folk inte skulle gå upp ditt. Det kanske sker något snart. Men vi får ta det som det kommer, säger Sigridur Valtysdottir.

På grund av aktiviteten i Katla har Röda Korset valt att upprätta ett evakueringscenter. Omkring 200 boende och turister har tagit sig till centret, uppger TT.
 

Befinner du dig nära
vulkanen?
Här ligger vulkanen
Katla