Han stoppade uppgifterna

Publicerad 2011-07-04

Vägrar lämna ut ip-numren som kunde ha gett klarhet om Littorins sexkontakter

Ip-numren kunde ha gett klara besked om Sven Otto Littorins riskabla sexkontakter.

Men Fredrik Reinfeldt vägrade lämna ut dem – och nu sågas hans motivering:

– Det förefaller osannolikt att Littorins ip-nummer skulle hota rikets säkerhet, säger sekretess-experten Anders R Olsson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tog mycket lång tid på sig innan han lämnade ett beslut i den känsliga frågan. Redan i oktober i fjol begärde Aftonbladet att få ta del av Sven Otto Littorins ip-nummer för att kunna jämföra med de ip-nummer som använts för Littorins sexkontakter, bland annat med en person som uppgav sig för att vara minderårig.

Den 27 januari undertecknade Reinfeldt personligen beslutet om sekretess, med hänvisning till rikets säkerhet. Enligt regeringen och Fredrik Reinfeldt skulle uppgifterna kunna ha använts för att kartlägga hur beredskapen är uppbyggd i regeringskansliet.

”Som tsunamibanden”

Sekretessbeslut av regeringen kan inte överklagas och flera experter menar att den typen av beslut ofta fattas med en blandning av juridik och politik.

– Det är som med beslutet kring tsunamibanden för några år sedan, juridiken hamnar väldigt nära politiken, säger Lennart Lillieroth, jurist och expert på sekretesslagstiftningen.

För Fredrik Reinfeldt handlade det inte bara om ett beslut kring en före detta regeringskollega. Littorin har länge varit en personlig vän till statsministern. Tillsammans med finansminister Anders Borg är de också två av huvudfigurerna bakom Nya Moderaterna.

Ip-numren hade kunnat visa om Littorin sexchattat från sin jobbdator.

– Det är inget förvånande beslut. Alla regeringar, både borgliga och socialdemokratiska, har en tradition att slår vakt om sig själva. Men det förefaller osannolikt att Littorins ip-adresser skulle hota rikets säkerhet, säger Anders R Olsson, expert på offentlighets- och sekretess-lagstiftningen.

KU kan få numrena

Polisen tittar nu på en av de personer som Littorin varit i kontakt med. I materialet finns också den tidigare arbetsmarknadsministerns mejl till en barnprostituerad.

Mycket pekar också på att konstitutionsutskottet ska granska Littorinaffären. KU, som har särskilda befogenheter, kan då begära in uppgifterna om Littorins ip-nummer – trots sekretessen.