Experterna: Därför vågar de trots faran
Publicerad 2011-07-03
Vilka risker har Littorin utsatt sig för – och i förlängningen regeringen?
Aftonbladet har bett experter reda ut farorna och vilka mekanismer som ligger bakom högriskbeteendet.
? Vilka risker utsätter man sig för när man sexchattar på nätet?
– Väldigt mycket kan hända, internet är från början byggt för att kunna spåra vem som gör vad. Det finns siffror som säger att 70 procent av världens datorer har kommit i utomståendes kontroll någon gång, ofta i brottsliga syften. Lösenord, pinkoder och annan information kan hamna i orätta händer och de kan kapa någons personlighet, säger Tomas Djurling, IT-säkerhetsexpert.
? Hur vanligt är det med utpressning?
– Man har sett en trend med utpressning då hackare riktat in sig på kända eller högt uppsatta personer. Vanligaste sättet är att någon planterat in en trojan och börjar logga kommunikationen för att se om det finns något intressant. Utförs aktiviteter utanför normal internetanvändning kan utpressning komma som ett brev på posten, säger Tomas Djurling.
Vad får en högt uppsatt person att bedriva sådant riskbeteende?
– Att människor som har mycket att förlora tar sådana här risker är nog inte så annorlunda jämfört med andra. För en kategori där risken i sig är en kittlande aspekt, den kan spela in i njutningen. Den sexuella driften kan i sig också vara så stark att det blir värt en hög risk, säger Martin Gann, psykolog och utvecklingschef på Kriminalvården.
? Tänker de på riskerna?
– Har de tagit en hög risk en gång och kommit undan kan man bli avtrubbad, till slut uppfattar man inte risken längre. Om man gör det utan att det leder till något negativt ett antal gånger, varför skulle det göra det nu?
? Ska det bli en säkerhetsklassad tjänst att vara minister?
– Statsministern och försvarsministern till exempel är säkert redan föremål för en fortlöpande kontroll, allt annat vore tjänstefel. När de får ett sådant jobb får de frågan om de har några skelett i garderoben, säger Leif GW Persson, polisprofessor.