Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nu ska GW lösa fallen

Publicerad 2011-07-03

Professorns specialteam ska klara upp Sveriges olösta mord

Det finns 500 olösta mord i Sverige.

Fallen är iskalla – men Leif GW Persson brinner för uppdraget att hitta nya spår.

Nu uppmanar han mördarna att överlämna sig till polisen:

– Gör pinan kort och hör av dig. Så slipper du ha oss flåsande i nacken på dig.

LETAR NYA SPÅR  Leif GW Persson arbetar för Rikspolisstyrelsen med att gå igenom alla olösta mord sedan 1985. Till sin hjälp har han juristen Eva Sjöberg och kriminologen Mikael Rying. Det är första gången i Sverige en sådan omfattande kartläggning av så kallade ”cold cases” görs.

Det finns nära 500 olösta mordfall i Sverige – och siffran ökar.

90 personer mördas varje år och i genomsnitt 15 procent av fallen får ingen lösning. Till sist hamnar de på polisprofessor Leif GW Perssons bord.

Ny teknik ger nya ledtrådar

Cold cases, ”kalla fall”, kan vara svåra att lösa. Vittnen minns inte detaljer. Bevismaterial har slängts. Inblandade har avlidit.

Men samtidigt – med dagens avancerade dna-teknik – kan kallnade spår plötsligt bli glödheta.

– Polisens grundinställning är att vi ska klara upp alla fall, säger Leif GW Persson.

Offren är allt från barn till gamla, kvinnor och män, ostraffade till grovt kriminella.

I vissa av fallen tror sig polisen veta vem gärningsmannen är, men brist på bevis gör att ingen ännu kunnat dömas.

I andra ärenden – som fallet med Helena Andersson som 1992 försvann spårlöst i sommarnatten efter en utekväll i Mariestad – har ingen kropp hittats och polisen famlar i blindo.

– Det har gått 19 år nu sedan hon försvann. Det kommer fortfarande in tips i ärendet men inget som gjort att vi kunnat gripa någon misstänkt, säger Per Jenvén på länskriminalen i Skövde.

Leif GW Persson, kriminologen Mikael Rying och juristen Eva Sjögren arbetar nu åt Rikspolisstyrelsen med att gå igenom alla olösta mord som inträffat sedan 1 juli 1985.

”Ska sortera i stora högar”

Det är första gången en sådan omfattande kartläggning görs. Gruppen ska även komma med förslag till polismyndigheterna på hur de bäst ska jobba vidare och vilka fall de bör börja med.

– Vi ska sitta och gå igenom fallen och sortera i högar efter hur utredningsbara de är. Kolla efter möjliga gärningsmän och spår, säger Leif GW Persson.

Antalet mord i Sverige har minskat de senaste åren. Samtidigt ökar uppklaringsprocenten.

Den vanligaste typen av olösta mord är enligt Mikael Rying uppgörelser inom den kriminella världen.

Sedan finns det en hel del ouppklarade fall av dödligt våld mot äldre, rånförsök som gått fel.

Som dubbelmordet i Brattås 2005 när Gerd Viklund, 67, och Tor Öberg, 70, mördades i ladugården vid sitt torp.

Andra exempel är kvinnor som mördats av det polisen misstänker är män i deras närhet – men där bevisen inte räckt för att fälla.

Hur många av de kalla fallen som kan klaras upp är omöjligt att säga. Leif GW Persson har själv skrivit om det nya projektet:

”I och med att lagstiftaren gett oss chansen så är vår målsättning givetvis att alla gärningsmän som fortfarande är i livet nu skall beredas en möjlighet att få avsluta det på kriminalvårdens anstalter. Och om detta nu skulle handla om just dig, eller någon du känner, så föreslår jag att du gör pinan kort och hör av dig. Så slipper du ha oss flåsande i nacken på dig.”