”Sänk stödet för slöstudier”

Publicerad 2011-06-30

Sänk det ekonomiska stödet för ”slöstudier”, det föreslår Svenskt Näringsliv i en ny rapport.

– Jag blir oerhört häpen när jag hör ett sådant här förslag, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson.

Utbildningar inom humanistiska ämnen som teater och konst bidrar inte lika mycket till samhällsnyttan.

En filosof har till exempel svårare att få jobb än en ingenjör.

Därför, föreslår Svenskt Näringsliv, bör studiemedlet till sådana utbildningar sänkas och i stället lånetaket höjas.

– Då får man signaler om att utbildningen inte kommer att ge så stora chanser i framtiden, säger nationalekonomen Malin Sahlén till Ekot.

”Slöstudier”

Svenskt Näringsliv riktar inte förslaget mot något särskilt utbildningsprogram, men ger exempel på vad de kallar ”slöstudier” eller lågproduktiva utbildningar.

Ett exempel är en litteraturkurs om Harry Potter vid Linnéuniversitetet i Växjö. ”Lärosätenas incitament att erbjuda hobbykurser utan nytta för framtiden absurd.”, skriver Svenskt Näringsliv i sin rapport.

– Harry Potter och hans världar är en sådan utbildning som är roligare än vad den är en investering, säger Malin Sahlén.

”Skrämmande”

Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson är inte positiv till arbetsgivarorganisationens förslag.

– Jag blir oerhört häpen när jag hör ett sådant här förslag. Det vore väldigt märkligt om man från Svenskt näringsliv inbillar sig att den här typen av yrken inte behövs i ett modernt humanistiskt demokratiskt samhälle. Det är skrämmande tycker jag, säger Anna Carlsson.

Toni Savela, 24 år, fick jobb direkt efter examen från filmarbetarutbildningen på Lärcentrum i Trollhättan. Han är starkt kritisk till förslagen i rapporten.

– Folk som vill jobba med kultur vet redan att det blir tufft ekonomiskt i framtiden. Att hugga på dem redan när de studerar är helt fel. Det är en farlig samhällsutveckling om vi ska se kultur som något fult bara för att det inte leder till miljontillväxt. Ett samhälle som inte har något fungerande kulturliv är ett döende samhälle, säger Toni Savela.

Proffstyckarna om Svenskt näringslivs utspel:

ANNONS