Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Talibaner attackerade hotell i Kabul

Publicerad 2011-06-29

En grupp på minst sex talibaner anföll på tisdagskvällen ett hotell i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst tio civila afghaner miste livet innan angriparna dödades.

Intercontinental Hotel hyser ofta utlänningar på tjänsteresa i Afghanistan, men det fanns tidigt på onsdagen inga uppgifter om att utlänningar kommit till skada i självmordsattacken. Afghansk polis gick då fortfarande från rum till rum i sökandet efter fler offer eller kvarlämnade sprängladdningar.

När de tungt beväpnade angriparna stormade hotellet flydde gäster genom att hoppa från fönster på andra och tredje våningen, berättar en receptionist för Reuters. Bland gästerna fanns provinsguvernörer som kommit för att delta en konferens om hur det ska gå till när afghanska myndigheter tar över civilt och militärt ansvar från de utländska styrkorna i landet.

Explosioner och återkommande skottlossning hördes under fem timmar innan de sista talibanerna uppe på hotellets tak sköts ihjäl från en Natohelikopter.

En talesman för talibanrörelsen sade tidigare att det var talibaner som slagit till och att attacken var riktad mot utlänningar. Han hävdade att 50 gäster, bland dem utlänningar, hade dödats. Talibanerna är kända för att överdriva sina framgångar.

Kabuls polischef sade att tio civila afghaner, de flesta anställda på hotellet, hade dödats.

TT