Självmord och depression i spåren av Greklandskris

Publicerad 2011-06-28

Psykiatriker: Många som söker hjälp är personer som tidigare tjänat bra

Krisen har slagit till hårt och skoningslöst mot grekerna.

Den sorglösa turistmagneten Grekland har hamnat i ett svart hål – självmorden ökar och fler söker hjälp hos psykvården.

En grekisk kvinna sitter utanför parlamentsbyggnaden i Aten.

Ekonomisk depression har i Grekland fått en bokstavlig betydelse. Psykiatriker varnar för att allt fler greker är nedstämda och nationella medier har rapporterat om flera självmordsfall bland näringsidkare i Aten och Kreta, skriver Le Monde.

Köer till psykvården

Köerna till psykvården har på vissa håll ökat från ett par veckor till två och en halv månad. I krisens spår har 25-30 procent fler greker sökt hjälp hos psykiatriker.

– Det är en ökning av antal patienter som lider av mindre psykiska besvär, ångest, panikattacker och depression, säger psykiatriker Dimitris Ploumidis, chef vid ett centrum för psykisk hälsa i östra Aten till franska tidningen Le Monde.

Fler självmord

Tidigare har Grekland haft få självmord, bland de lägsta siffrorna i Europa med sina 2,8 per 100 000 invånare. Nu tyder signalerna på att den ekonomiska depressionen även smittat befolkningen. Experter uppger till Le Monde att det 2009 skedde en ökning av antal självmord med 18 procent jämfört med högkonjunkturens 2007 och att ökningen fortsatt.

– Självmordstankar har alltid fler än en orsak, men många av dem som söker hjälp hos oss är personer som tidigare tjänat bra och nu har ekonomiska problem, säger psykiatriker Aris Violatzis, som driver en hjälplinje för självmordsbenägna.

"Deppiga greker väntar på bussen"

För de greker som hamnat i ett svart hål på grund av ekonomisk depression ser det inte ut att ljusna än på ett tag.

Denna vecka ska grekiska parlamentet rösta om krispaketet. Faller det så faller allt samman, säger pessimisterna. Röstas det igenom blir det inte heller muntert för grekerna; nedskärningar, sänkta löner och höjda skatter.

– Jag lider när jag passerar mina gamla kvarter i centrala Aten. Varenda port har "till salu"-skyltar. Butiker har slagit igen och vissa kvarter ligger ödelagda. Fattiga flyktingar som tigger på gatorna och deppiga greker som väntar på bussen, skriver svensk-grekiska journalisten Alexandra Pascalidou på sin blogg under rubriken "nationell depression".