Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Förvirring om löner till Saabanställda

Publicerad 2011-06-27

Ett kinesiskt företag beställer 582 bilar från Saab.

Men beskeden om när lönerna kan betalas ut skiljer sig åt.

– Den här veckan, säger Gunilla Gustavs, presstalesman på Saab Automobile i Trollhättan.

– Vi kan inte garantera det, säger informationschef Eric Geers.

Ordern från Kina är värd ungefär 120 miljoner kronor, och pengarna beräknas komma in under den här veckan.

– Det här betyder att vi kan betala ut lönerna till våra anställda, säger Gunilla Gustavs.

Oklart när lönen kommer

De omkring 1 500 anställda som är anslutna till facket IF Metall skulle ha fått lön i torsdags. Tjänstemännen skulle ha fått sin löneutbetalning i dag.

– Det blir alltså en liten försening, men pengarna kommer den här veckan, säger Gunilla Gustavs.

Samtidigt säger informationschefen Eric Geers till Dagens industri:

– Vi hoppas att löneutbetalningen blir den här veckan, men vi kan inte garantera det.

När Aftonbladet återigen kontaktar Gunilla Gustavs bekräftar hon förvirringen:

– När jag uttalade mig förut hade jag förstått att allting skulle hända den här veckan. Men det är så att pengarna ska komma in denna vecka och utbetalningarna till de anställda sker så fort banktransaktionerna går igenom. Eric har rätt. Det finns ingen garanti för att det sker i veckan. Vi vill inte göra några anställda besvikna.

Huslånet förfaller i morgon

Stefan Karlsson, 45, anställd som Saab sedan 20 år, försöker under måndagsmorgonen förhindra att familjens ekonomi kraschar.

– Jag ska traska in på banken snart för att begära anstånd på mitt huslån. Det förfaller i morgon. Man får hoppas att pengarna kommer in under veckan, säger han.

Midsommar har han och hustrun firat som vanligt, för sina tre barns skull. Men Stefan Karlsson oroas mer än någonsin över läget för Saab.

– Jag vill se pengarna på kontot. Innan dess är jag inte lugn. Sedan har vi ju nästa månads utbetalningar som närmar sig. Det känns som att skeppet gungar rejält nu.

"Det värker i magen"

I morgon klockan 7 på morgonen ska han, tillsammans med sina kollegor, inställa sig vid fabriken i Trollhättan.

– Man får väl se vilken information vi får då. Nu måste de förstå att vi anställda börjar vackla och att oron slår igenom på allvar.

– Nu får jag ta mina huspengar och gå och handla mat för. Det värker i magen, säger Stefan Karlsson.

Kinesiska företaget hemligt

Saab Automobile vill inte gå ut med vad det kinesiska företaget heter, eller om Saab gjort affärer med företaget tidigare.

– Det kan jag inte kommentera, säger Gunilla Gustavs.

Varför kan ni inte säga något?

– Det är bara så man har bestämt. Därför kan jag inte kommentera.

Swedish Automobiles, tidigare Spyker, aktie steg med drygt 10 procent under den inledande handeln på börsen i Amsterdam, efter beskedet om Kinaordern tidigare under morgonen.

Hopp om fastighetsaffär

Gunilla Gustavs uppger att fler åtgärder är på gång för att få in kortsiktigt kapital. Bland annat hoppas företaget kunna sälja fabrikslokalerna i Trollhättan, för att sedan hyra dem av den nya ägaren.

– Vi tar ett steg i taget. Får vi in mer kortsiktigt finansiering i bolaget, kan vi fortsätta diskussionerna med våra leverantörer för att få i gång produktionen, säger Gunilla Gustavs.

Håkan Skött, klubbordförande för IF Metall i Trollhättan, är på väg till ett möte med andra fackrepresentanter om de betalningsuppmaningar som man tar fram för att lönerna ska betalas ut.

– Det är klart att det är ett skönt besked för våra medlemmar att lönerna kommer.

Även om han inte heller känner till identiteten på det kinesiska företaget eller exakt när utbetalningarna för medlemmarna kommer, hyser han hopp om framtiden.

– Ja, det har jag gjort hela tiden. Det är mer saker på gång, som fastighetsaffären, som jag också tror kommer gå i lås, säger Håkan Skött.